Afganistan’da kadınların televizyon dizilerinde görünmesi Taliban hükümetinin yeni talimatıyla yasaklandı. Kadın gazeteci ve sunucuların ise ekranda oldukları süre zarfında başörtüsü takmaları emredildi, ancak ne tip bir “örtü” kullanmaları gerektiği belirtilmedi. Afgan muhabirler, bu yeni kurallardan bazılarının belirsiz ve yoruma açık olduğunu belirtiyor.

Militan İslamcı bir çizgide ilerleyen Taliban, ABD ve müttefiklerinin ülkeyi terk etmesinin ardından kontrolü ele geçirmiş ve ilk iş olarak, çalışan ve okuyan kadınların evde kalmalarını emretmişti. Örneğin başkent Kabil’in belediye başkanı, kadın belediye çalışanlarına evde kalmalarını, işe gelmemelerini ve sadece yerlerine uygun bir erkek çalışan bulunamayan kadınların işlerine devam edebileceğini söylemişti. Böylece Taliban, kız çocuklarının ve kadınların okula gitmelerine izin vermeyerek evde kalmalarını emrederek Afganistan’ı, nüfusunun yarısının eğitim almasını engelleyen tek ülke haline getirdi.

Taliban’ın Afgan televizyonlarına ilettiği yeni emirler 8 maddeden oluşuyor. Bunlar arasında şeriata ve Afgan değerlerine aykırı filmlerin ve “erkek vücudunun özel bölgelerini gösteren” filmlerin yasaklanması da yer alıyor. Hatırlayacağınız gibi Taliban, geçtiğimiz aylarda berberlerin sakal tıraşı yapmasını da yasaklamıştı. İslam’a veya Afganlara yönelik hakaret içerdiği düşünülen komedi ve eğlence şovları da yasaklanmış durumda. Taliban, yabancı kültürleri övdüğü/yücelttiği düşünülen filmlerin yasaklanmasında da ısrarcı.

Yakın zamana kadar Afgan televizyonlarında çoğunlukla kadın başrol oyuncularını içeren diziler yayınlanıyordu. Afgan gazetecileri temsil eden bir organizasyonun üyesi olan H. Mujaddedi, yeni yasakların beklenmedik bir gelişme olduğunu söyledi. BBC’ye konuşan Mujaddedi, bazı kuralların uygulanması halinde kanalların yayın hayatlarına son vermek zorunda kalacağını da belirtti.

Taliban, çalışan ve okuyan kadınlara yönelik söz konusu yasakların “geçici” olduğunu, sadece bütün iş yerlerinin ve eğitim kurumlarının kadınlar için güvenli olduğu temin edilene kadar süreceğini iddia ediyor. Bakalım Taliban bu yeni yasaklarını meşrulaştırmaya çalışmak için başka hangi saçma iddialarda bulunacak… Hayal gücümüz, bu ilkel zihniyetin yarattığı karanlığı tüm detaylarıyla öngörmek için yetersiz kalıyor diyebiliriz.