İktidara geldiği ilk günlerde daha ılımlı olacağına dair sözler veren Taliban, geçmiş dönemdeki katı uygulamalarına geri döneceğinin sinyallerini veren yasaklarla yeniden gündemde. “Ilımlı” Taliban, şimdi de alımlı olmanın peşinde. “Bir barbar bir berbere bre berber gel beraber İslami kurallara göre bir berber dükkânı açalım demiş” tekerlemesini hatırlatan son yasağın ayrıntıları ise şöyle:

Taliban yetkilileri, şeriat yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle Afganistan’ın Helmend şehrindeki kuaförlere sakal kesmeyi ve düzeltmeyi yasakladı. Taliban ahlak polisi de kuralı ihlal edenlerin cezalandırılacağını duyurdu. Başkent Kabil’deki bazı berberler, kendilerinin de benzer kurallara tabi olduğunu dile getirdi. Berberlerden biri, “Mücahitler gelmeye ve sakal tıraşını durdurmamız için emretmeye devam ediyor. İçlerinden biri, bizi yakalamak için gizli bir dedektif gönderebileceklerini söyledi” dedi. Şehrin en büyük kuaför salonlarından birini işleten başka bir berber de, hükümet yetkilisi olduğunu iddia eden biri tarafından arandığını ve “Amerikan stilini takip etmeyi bırak” diye tehdit edildiğini; ayrıca kimsenin sakalını düzeltmemesi ve kesmemesi konusunda uyarıldığını ifade etti.

Elbette berberler bu durumdan son derece rahatsız. Güvenlik gerekçesiyle isimleri verilmeyen berberler, yeni yasakların geçinmeyi zorlaştıracağını düşünüyor. Berberlerden biri BBC’ye, “Benim berber dükkanım yıllarca gençlerin diledikleri gibi tıraş oldukları, modayı takip ettikleri bir yer olmuştu, artık bu işi devam ettirmenin bir gereği yok” diyerek, söz konusu yasağa veryansın etti. Herat’ta başka bir berber, resmî bir direktif almamasına rağmen sakal düzeltmeyi bıraktığını söyledi: “Müşteriler, caddelerde Taliban mücahitlerine hedef olmamak için sakallarını tıraş etmiyor. Taliban’a uyum sağlayarak onlardan biri gibi görünmek istiyorlar.”

Geçtiğimiz günlerde adam kaçırma iddiasıyla dört kişiyi vurarak öldüren ve cesetlerini Herat şehrinin sokaklarında sallandıran Taliban, sakal kesme yasağıyla birlikte “ılımlılık” konusunda sınır tanımayacağını bir kez daha göstermiş oldu. Halbuki Afganistan’da (Taliban’dan önce) tıraşlı ve temiz bir görünüm daha popüler hale gelmeye başlamış, Afgan erkekleri berber salonlarına modaya daha uygun kesimler için gider olmuştu. Geçtiğimiz aylarda Taliban’ın Kabil’e girmesiyle, kadın kuaför dükkânları da aynı kaderi paylaşmıştı. Bir Afgan kadının ifadelerine göre, Taliban şehre girdikten sonra kadın güzellik salonları kapanmış ve genç kız resimleriyle süslenmiş dükkân cepheleri Taliban milisleri tarafından bir gecede beyaza boyanmıştı. Kısacası Taliban, yani İslamcı zihniyet, iktidara gelir gelmez gözüne ilişen her güzelliği ve uygarlık kırıntısını yok etmeye devam ediyor.

“Ilımlı” Taliban denilerek kamuoyuna sunulan beyni sakallı primatlar, salıncakta sallanırken ve lunaparkta atlıkarıncaya binerken çekilmiş fotoğraflarıyla kimilerine sempatik gelmiş olabilir. “Aynı masaya oturmayı” düşünen siyasilerimiz olduğunu da biliyoruz. Ama gerçekler değişmeyecek. Taliban, din istismarıyla insanların yaşamsal haklarını gasp eden İslamcı bir terör örgütüdür. Özel yaşantınızın her alanına burnunu sokan, kimi seveceğinizden neyi düşüneceğinize kadar sizin adınıza karar veren ve ahlakı savunayım derken vicdanını da yolda kaybeden bir zihniyetin ürünüdür. “Ilımlı İslam” diye bir şey yoktur, sadece gücü tekeline almamış Sünniler vardır.