Covid-19 vaka sayısı 28 milyonu geçen Hindistan’da, “Tanrı oksijeni bedava verdi, aptallar ise oksijen tüpü arıyor. Neden oksijen kıtlığından ve yatak yetersizliğinden şikayet ediyorsunuz?” ifadelerini kullanarak, tedavi olmak için yatak ve oksijen tüpü bekleyen hastalarla alay eden yoga gurusu Swami Ramdev, geçtiğimiz günlerde de modern tıbbı hedef aldı.

İnsanların yoga yaparak koronavirüsten korunabileceğini öne süren Ramdew, “aptal bilimi” olarak tanımladığı modern tıbba rağmen on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Gurunun bu açıklamalarını ve Başbakan Modi’nin sağlık politikalarını protesto eden Hint doktorlar, kollarına siyah bant takarak tepkilerini gösterdi. Özür dilemesi istenen Ramdew, açıklamasını geri çektikten sonra Hindistan Tıp Derneğine, “modern tıbbın hala diyabet ve hipertansiyon dahil 25 hastalığa çare bulamadığını” ifade eden bir mektup yolladı. 

Hindistan’da modern tıbbın yanı sıra geleneksel ve alternatif tıp da popülerliğini sürdürüyor. Randew, bu popülerliği kullanarak halkın duygularını ve parasını sömüren dinci gurulardan yalnızca biri. YouTube’da 8 milyona yakın abonesi bulunan Ramdew, yoga videolarının yanı sıra modern tıbba alternatif olarak sunduğu bitkisel ilaçları ve ürünleri satıyor.

Pandeminin başından beri, virüs tehdidinin gerçek olmadığına dair çeşitli komplo teorileri üretilmiş; önlem alanları küçümseyen ve bilimi göz ardı edenlerin sonu da hiç iç açıcı olmamıştır. Kaynak yetersizliğini vurgulamak yerine modern tıbba saldıran safsata gurularını dünyanın her yerinde görmek mümkün ve bu, hurafelerin egemen olduğu toplumlarda gayet doğal karşılanması gereken bir durum.