COVID-19’a dua ve hurafeyle çare bulamayan ruhban sınıfının bilime saldırması günümüzde evrensel bir refleks haline geldi artık. İsrail’de sosyal medya fenomeni Daniel Asor adlı haham, “COVID-19 aşısının insanları homoseksüel yaptığını” söyleyerek takipçilerine aşı olmamaları konusunda çağrıda bulundu. Ayrıca komplo teorisyenlerinin de sıkça kullandığı bir söylemi dile getirerek, “Aşılamanın yeni bir dünya düzeni kurmaya çalışan gizli ve karanlık güçlerin, küresel çapta kötücül bir yönetim kurma çabası” olduğunu iddia etti. Açıklamalara tepkiler gecikmedi ve özellikle Twitter’da ünlüler dâhil birçok kişi, hahamın bu söylemlerini tiye alan paylaşımlar yaptı. Filistinli imam Şeyh Yusuf Makharzah da benzer bir söylemde bulundu: Makharzah, verdiği Cuma hutbesinde, “aşının AIDS virüsüyle aynı proteini içerdiğini ve dünyanın homoseksüeller tarafından yönetildiğini” iddia etti. 

Ülkemizde işi daha da ileri götürenler oldu. Meşhur troll/komplo teorisyeni Abdurrahman Dilipak ve Noel Baba Barış Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Karabulut, aşının acil kullanım onayı almasının hukuka aykırı olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu ve aşı kararının geri çekilmesi için resmî talepte bulundu.

Dinci kesimin ve dini liderlerin aşı ve hastalık konusundaki abesle iştigal iddiaları ve eylemleri bunlarla da sınırlı kalmadı. Daha önce Avustralya Yunan Ortodoks Kilisesi sözcüsü Scoutas, yüzlerce insanın kilise ayinlerinde aynı kap ve kaşıktan su içmesine yapılan eleştirilere, “Kutsal kase hastalık taşıyamaz.” yanıtını vermişti. İran’da müminler şifa bulmak için türbe kapılarını yalamış; Pakistan, Afganistan vb ülkelerde ise hastalıktan korunmak için sosyal mesafe hiçe sayılarak toplu ibadetler yapılmıştı. Geçtiğimiz ay Çin ile aşı siparişi hakkında görüşmeyi sürdüren Endonezya’da, aşıların domuz jelatini veya alkol içerip içermediği konusu üzerinden “helâl aşı” tartışmaları gündeme gelmişti. ABD’de ise 50’ye yakın aşı karşıtı Los Angeles’ta Dodger Stadyumunda toplanarak aşı dağıtımını protesto etti. Her ne kadar Los Angeles Polis Departmanı reddetse de Belediye Başkanı sözcüsü Garcia, protestocuların aşılama çalışmasını 55 dakika kadar geciktirdiğini belirtti.

Dini liderler ve muhafazakâr kesim, hayali mercilerden cevap gelmeyince, bilimin zaferi olan aşı kampanyalarını tam da kendilerine yakışır bir üslupla çarpıtmaya devam ediyor.