Ülkenin önde gelen tarikatlarından İsmailağa’da “diplomatik” faaliyetler devam ediyor. FETÖ’nün boşalttığı koltukları bürokraside doldurdukları iddia edilen İsmailağa cemaati, Afganistan’da radikal Taliban yönetimi ile üst düzey temaslarını sürdürüyor.

İsmailağa cemaatinden bir heyet, 20 Aralık’ta Afganistan’a giderek sosyal hizmetler ve eğitim alanında yeni açılışlar gerçekleştirdiğini duyurdu. Cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun oğlu Muhammet Fatih Ustaosmanoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İsmailağa camiamızın dış hizmetler kuruluşu İDDEF nezaretinde hocalarımızdan oluşan heyetimiz Afganistan’da temaslarda bulundu. Sosyal hizmetler, eğitim alanında yeni açılışlar ve halk buluşması gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

Bu görüşme, son üç ay içinde Taliban ile gerçekleştirilen üçüncü buluşma olma özelliğini taşıyor. Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki’nin 28 Ekim’de Türkiye’yi ziyaret etmesinin ardından, Muttaki’nin İsmailağa cemaatini ziyaret ettiği ve görüşmeler gerçekleştirdiği belirtiliyor. Muhammet Fatih Ustaosmanoğlu, bu görüşmelerle ilgili olarak “Afganistan Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki tekkemiz İsmailağa Camisi’ne ziyarette bulundular. Ümmet adına istişare ve fikir alışverişi oldu” açıklamasını yapmıştı.

Muttaki’nin Türkiye ziyaretinin ardından, 29 Kasım’da İsmailağa cemaati mensuplarının Afganistan’a iki kez giderek üst düzey görüşmelerde bulunduğu bildirildi. İsmailağa heyetinin, Muttaki’nin ziyaretinden bir ay sonra İçişleri Bakanı Siraceddin Afgani ile bir araya gelerek poz verdiği görüntüler de gündeme gelmişti. Kasım ayında yapılan bu görüşmenin ardından, cemaatin Afganistan’da sosyal tesisler ve eğitim alanları kurması, “Diplomatik ilişkiler İsmailağa üzerinden mi yürütülüyor?” sorularını akıllara getirdi. Bu süreçte, laikliğin önemi vurgulanarak, dini inançların kamusal alanı ele geçirmesine karşı çıkılması ve özgür düşünce ile çeşitliliğe alan bırakılması gerekliliği ön plana çıkıyor. Ayrıca, Türkiye’deki dini cemaatlerin faaliyetlerinin yasal çerçevede değerlendirilmesi ve yasal olmayan faaliyetlere karşı gerekli önlemlerin alınması gerekliliği vurgulanıyor.

Haberin Kaynağı