Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 1 Ocak 2024’ten itibaren Fransa’da görev yapacak imamların yabancı ülkelerden olmayacağını X’te yaptığı açıklamayla duyurdu:  “Fransa’da eğitilen imamların kullanılması, Müslüman vatandaşlarımızın ibadetlerini cumhuriyet prensiplerine saygılı bir şekilde özgürce yerine getirmelerine olanak tanıyan Fransa İslam Forumu’nun önceliklerinden biri haline geldi.” ifadelerini kullandı.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 18 Şubat 2020’de başka ülkelerden gelen imamlardan oluşan “görevlendirilmiş imamlar” uygulamasının ocak 2024’te sona ereceği hatırlatıldı. Açıklamada, Macron’un bu kararını Darmanin’in ilgili ülkelere mektup aracılığıyla ilettiği ve mektupta Fransa’daki mevcut görevlendirilmiş imamların durumu ile Ramazan ayı için görevlendirilen imamların durumunun belirtildiği ifade edildi. Fransa’da görev yapan 270 imamın yabancı ülkelerden geldiği belirtilen açıklamada, bu durumun Fransa’daki diğer dinlerde de yaşanan din görevlisi eksikliği ile bağlantılı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, Müslüman cemaatinin imam eksikliği ve mali kısıtlamalar nedeniyle zorluklar yaşadığına vurgu yapılarak, “İmamların belirsiz statüsü ve camilerin mali kapasite eksikliği, mesleğe ilgiyi azaltıyor” denildi.

Laikliğin en kararlı biçimlerinden birine sahip olmasıyla ünlü Fransa, defaatle altını çizdiği Cumhuriyet değerlerini korumakta ısrarcı görünüyor. Kamusal alanın herhangi bir inancın dogmaları ve pratikleriyle şekillendirilmesina karşı yürütülen çalışmalardan sonra bu kez Fransız Hükûmeti, kendi yetiştireceği imamlar yoluyla ülkede yaşayan Müslüman toplumun Fransa’nın değerleriyle barışık ve müdahaleci olmayan bir İslami yorumla daha ılımlı olmasını umuyor gibi görünüyor. Fransa’nın gayretlerini mutlulukla karşılıyoruz, Cumhuriyet’imizin kuruluş yıllarında yaptığını artan Müslüman yurttaşları nedeniyle şimdi yapmak durumunda olan Fransa’ya bu yolda başarılar diliyoruz.

Haberin Kaynağı