BBC Farsça’nın ele geçirdiği çok gizli belgeler, İran hükümetinin başörtüsü takmayan kadınlara yönelik yeni planlarını gün yüzüne çıkardı. Belgelere göre, İran yargısı, kıyafet kurallarına uymayan kadınlar için alışveriş merkezleri gibi kamusal alanlarda “mobil mahkemeler” kurma hazırlığı içinde. Okullardaki kadın öğrenciler Eğitim Bakanlığının yaptırımlarına maruz kalabilecek ve sosyal medyada başörtüsü takmadıkları içerikleri paylaşan ünlüler de 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. İran Hükûmeti planlar hakkında herhangi bir açıklama yapmazken, bu düzenlemelerin bir kısmını yayımlayan bir İran gazetesi hakkında “çok gizli belgeleri açıklama” suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Bu belgeler, Türkiye’de gittikçe güçlenen şeriatçı rejim karşıtı tehdidin gücü ele geçirdiği bir senaryoda neler yapabileceğine dair ciddi bir uyarıyı içermekte. İran’da yaşanan gelişmeler, Türkiye’mizde de İran’dakine benzer açıktan şeriatçı bir yönetim olması durumunda, laiklik ve bununla bağlantılı olarak inanç/sızlık özgürlüklerinin, kadın erkek eşitliğinin ve tüm diğer çağdaş toplumsal kazanımların ortadan kaldırılacağına işaret ediyor.

İran İçişleri Bakanı Ahmet Vahidi’nin hazırlanmasında önemli rol oynadığı “İffet Yasası” kapsamında alınan kararlar, başta polis, istihbarat birimleri ve kolluk kuvvetleri olmak üzere devletin çeşitli organlarına geniş yetkiler tanıyor. Özellikle kadınları hedef alan bu politikalar, toplumda cinsiyet eşitsizliğini derinleştirecek ve kadınların toplumsal yaşamdaki zaten sınırlı olan varlığını daha da azaltacaktır. Başörtüsüne uymayan kadınların tespiti için ulusal bir motosiklet plaka veri merkezi kurulması gibi önlemler, bireylerin özel yaşamlarına müdahale eden aşırı bir denetim sistemini işaret ediyor. Sosyal medyada başörtüsü karşıtı paylaşımlar yapanların ağır cezalara çarptırılması ve iş yerlerinin başörtüsü kurallarına uymaması durumunda kapatılması gibi uygulamalar, bireylerin özgürlüklerini hiçe sayan devlet müdahalesini pekiştirecek gibi duruyor.

Türkiye’nin tüm kadınlarını, günden güne güçlenen rejim karşıtı şeriatçı tehlikeye karşı örgütlenmeye, yüzyıllara yayılmış toplumsal kazanımları korumaya, Türkiye’mizi karanlıklara gömmek isteyenlere karşı Ateizm Derneği’nde yer almaya davet ediyoruz çünkü #ArtıkYalnızDeğiliz

Haberin Kaynağı