AKP’nin eğitimdeki gerici adımları bir kez daha ortaya çıkıyor ve bu sefer cuma namazının okul programları üzerindeki etkisiyle karşımıza çıkıyor. Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün gönderdiği yazı, tam anlamıyla eğitim sistemine dini dayatmanın yeni bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) Projesi adı altında okullara imamların girmesine olanak sağlanırken, şimdi de ders saatleri cuma namazına göre düzenleniyor.

Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Yıldırım imzalı yazı, cuma günlerinde öğle tatili aralarının cuma namazı saatine göre ayarlanmasını, ders programlarının cuma namazı saatiyle çakışmamasını ve eğitim faaliyetlerinde cuma namazına gitmek isteyenlere kolaylık sağlanmasını içeriyor. Ayrıca, özellikle lise düzeyindeki okullarda cuma namazının kılınması için mescitlerin düzenlenmesi ve gerektiğinde İlçe Müftülüğü veya imam hatip liseleri ile işbirliği yapılması talimatı veriliyor.

Eğitim Sen 2 No’lu Şube’nin Hukuk Sekreteri Çayan Çalık, bu adımlara sert tepki gösteriyor. Çalık, laik eğitimin saldırı altında olduğunu belirterek, Ataşehir Milli Eğitim Müdürlüğünün yazısının dayanak olarak gösterdiği genelgelerin 2016 tarihli olduğunu ve yasal dayanağı olmayan bir adım olduğunu vurguluyor. Laiklik ilkesinin yok sayıldığı ve Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan genelgelerle eğitim sisteminin gerici bir çizgiye taşındığına dikkat çeken Çalık, imzaların altında bulunanların hukuki sorumlulukla karşı karşıya olmaları gerektiğini savunuyor.

Ayrıca, cuma saatine göre yapılan ders planlamasının öğrencilerin beslenme saatlerini etkilediğine de dikkat çeken Çalık, çocukların sağlıklı beslenmesinin göz ardı edildiğini belirtiyor. Genelgelerin öğrencileri kapsamadığını ve uygulamaların tamamen keyfi olduğunu ifade eden Çalık, son zamanlarda hukuk normlarına uymayan genelgelerin sıkça kullanıldığını ve Eğitim Sen olarak bu dayatmalara karşı olduklarını vurguluyor.

Haberin Kaynağı: