İran’da, geçen yıl düzenlenen hükümet karşıtı gösterilere bağlı olarak idam cezasına çarptırılan 21 yaşındaki Milad Zohrevand’ın gizlice infaz edildiği bildirildi. Haber, BBC Farsça Servisi’nde konuşan kaynaklar tarafından aktarıldı. Zohrevand’ın dün sabah Hamedan kentindeki bir hapishanede idam edildiği belirtiliyor. Ancak İran makamlarından henüz bir doğrulama gelmedi.

İnsan hakları kuruluşu Hengaw da infaz haberini doğruladığını açıkladı ve Zohrevand’ın gözaltı ve yargılama sürecinde avukata erişiminin engellendiğini belirtti. Zohrevand, gösteriler sırasında bir Devrim Muhafızı üyesini öldürmekten hüküm giymişti. Ancak BBC Farsça’ya konuşan kaynaklar, Zohrevand’ın adil bir yargılama süreci olmadan idama mahkum edildiğini ifade etti.

Eğer bu haber doğrulanırsa, Zohrevand geçen yılki gösterilerin ardından idam edilen sekizinci eylemci olacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in raporunda, daha önceki infazlarla ilgili elde edilen bilgilerin adil yargılama koşullarının sağlanmadığına işaret ettiği belirtilmişti. Raporda, avukata erişimin sıkça engellendiği ve işkence sonucu zorla ifadeler alındığına dair haberlerin olduğu vurgulanmıştı.

İran’daki protestolar, başörtüsünü düzgün takmadığı iddiasıyla ahlak polisi tarafından tutuklanan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünden sonra başlamıştı. İran yönetiminin müdahalesi sonucu, yüzlerce kişi öldürüldü ve binlerce kişi gözaltına alındı.

Hengaw, Zohrevand’ın infazının, Devrim Muhafızları’nın baskısıyla gerçekleştirildiğini iddia etti. Ayrıca, infazın, Zohrevand’ın öldürdüğü iddia edilen Devrim Muhafızı üyesinin ailesinin onayı alınmadan yapıldığını savundu. İran, Çin’in ardından dünyada en çok ölüm cezası infaz eden ülke olarak bilinmektedir. BM Genel Sekreteri’nin raporuna göre, İran’daki infazlar kaygı verici bir şekilde artmıştır ve yılın ilk yedi ayında en az 419 kişi idam edilmiştir, bu da geçen yılın aynı dönemine göre %30’luk bir artışı temsil etmektedir.

Haber Kaynağı