Almanya’nın Köln kentinde, Afganistan’da 2021’de iktidarı ele geçiren radikal İslamcı grup Taliban’a mensup bir üst düzey yetkilinin, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı bir camide düzenlenen etkinlikte konuşma yaptığı bildirildi. Taliban’ın Hükümet Sözcüsü Zabihullah Mücahit, sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı bir videoda, Almanya’da Afganların katıldığı bir toplantıda konuşma yapan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanı Dr. Abdulbari Ömer’e ait görüntüler paylaştı.

Videoda, Abdulbari Ömer’in katılımcılara ülkede güvenlik olduğunu, yeniden yapılanma sürecinin devam ettiğini ve herkesin ülkenin kalkınmasına katkıda bulunması gerektiğini belirterek konuştuğu ifade edildi. Ancak, bu durum Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından tepkiyle karşılandı. Bakanlık, resmi X sayfasından yaptığı açıklamada, Taliban temsilcisi Abdul Bari Ömer’in Köln’de konuşma yapmasını kınayarak, vize verilmediğini ve seyahatleriyle ilgili ek tedbirleri değerlendirdiklerini belirtti. Ayrıca, Taliban’ı tanımadıklarını ve Afganistan’daki insan hakları ihlalleri devam ettiği sürece Taliban rejimiyle normalleşmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Sosyal medyada yayılan görüntülere gelen tepkilerin ardından, etkinliğin gerçekleştiği Köln-Chorweiler Camisi yönetimi bir açıklama yaparak, etkinliğe “dini bir etkinlik düzenleneceği” gerekçesiyle izin verildiğini, ancak sözleşmenin aksine siyasi bir etkinliğe dönüştüğünü belirtti. Ayrıca, söz konusu derneğin DİTİB tesislerinden men edildiğini duyurdu. Yönetim, Afgan derneğinin DİTİB’in bir parçası olmadığını ve Afgan Müslümanların DİTİB camilerinde ibadetlerini gerçekleştirdiğini, ancak söz konusu derneğin dini ritüeller ve eğitim etkinlikleri için seminer odalarına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ayrıca, DİTİB’e organizatörler tarafından siyasi tartışmalar olmayacağına dair teminat verildiği ancak Taliban hükümetinin eski üyesinin etkinliğe katıldığının organizatörler tarafından duyurulmadığı belirtildi.

Haberin Kaynağı