Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalında görevli olan Dilaver Selvi, Menzil Cemaati’ne ait Semerkand Yayınları tarafından basılan ‘Kadın ve Aile İlmihali’ adlı kitabında çocuklara nikah, ikinci eş ve kadına şiddeti savundu. Kitaptaki ifadeler, sosyal medyada geniş bir tepkiyle karşılandı.

Kitapta yer alan çocuk yaşta evlilik ve erkeklerin çok eşliliği gibi söylemler dikkat çekti. Selvi’nin ifadelerine göre, çocuklar buluğ çağına gelmeden velilerinin izni ve nikahta bizzat bulunmaları şartıyla evlendirilebilir. Ayrıca, kadınların kocalarından izin almadan toplu taşıma araçlarına binemeyeceği ve sadece zorunlu durumlarda taksi kullanabileceği belirtiliyor.

Kitap, “Şefkat tokadı” adı altında şiddeti meşrulaştıran ifadelere de yer veriyor. Selvi, “Bazen tokat cehenneme doğru gideni cennete çevirebilir.” şeklinde şiddeti savunuyor. Evlilikle ilgili bölümde ise erkeklerin ikinci evlilik yapmasını destekleyen ifadeler bulunuyor. Erkeğin ikinci evliliğini yapan birinci hanımın anlayış göstermesi ve ikinci evliliği desteklemesi gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, kadının çocuk sahibi olamaması durumunda erkeğin ikinci evlilik yapmasının normal olduğu savunuluyor.

Bu çarpıcı ifadeler, kitabın içeriğiyle ilgili sosyal medyada yoğun bir tepkiye neden oldu. Selvi’nin söz konusu görüşleri, toplumda ve akademik çevrelerde tartışma yaratmış durumda. Bilim yapılan yerler olması beklenen üniversitelerde dogmaları yorumlamakla uğraşan din adamlarının rahatsız edici varlığı bir kenara anayasaya ve TCK’ye aykırı açıklamalarla açıkça suç işleyen bu şarlatanlardan midemizin bulandığını belirtmeyi gerekli görüyoruz. 

Haberin Kaynağı