BM’ye sunulan bir başvuruda, Humanists Malta, Humanists International üyesi olarak ülke içinde dini inanç veya inanç temelinde ayrımcılık ve üreme hakları da dahil olmak üzere bir dizi insan hakları sorununu vurgulamıştır.

Başvuru, UN Evrensel Dönemsel İnceleme süreci (UPR) kapsamında Aditus Foundation tarafından Humanists Malta ile işbirliği yaparak yapılmıştır. UPR süreci, her BM Üye Devletinin diğer devletler tarafından insan hakları kaydının gözden geçirildiği bir inceleme sürecini içerir ve sivil toplumun katkısıyla gerçekleşir.

Başvuru, Malta’nın cinsel ve üreme sağlık ve haklarına daha fazla saygı göstermesini talep etmiş, bunun arasında kürtajın tamamen suç olmaktan çıkarılması ve kürtajın sağlık politikası meselesi olarak düzenlenmesi bulunmaktadır. Bu yılın Haziran ayında, Malta milletvekilleri, sadece bir kadının ölüm riski taşıdığı durumlarda ve sadece üç uzmanın onayından sonra kürtajı onaylayan bir yasayı kabul ettiler. Kadınların kürtaj erişimi Ceza Kanunu tarafından düzenlenir ve cezai hükümler içerir.

Humanists Malta’nın başvurusu ayrıca ülkede Katolik Kilisesi’ne verilen ayrımcılığa dikkat çekti. Hükümet yetkilileri, Başbakan dahil, kamusal alanlarda dini öğelerin ve imgelerin kalmasına kişisel olarak müdahale etmişlerdir. Bunun yanı sıra, her hastane odası, sınıf ve kamusal binada devlet tarafından onaylanmış haçlar bulunur. Meclis toplantılarının başlangıcında dua okunur. Devlet kurumları sadece dini pastoral bakım sunar ve Katolik Kilisesi, devlet evliliklerini düzenleme hakkına sahip tek dinî veya inanç grubudur.

Humanists Malta, tüm okulların dini simgeleri barındırdığını ve Katolikliğin ağırlıklı olduğu bir ortama izin verdiğini belirtti. Ayrıca, Katolik okullar devlet tarafından yoğun bir şekilde finanse edilir ve dinleri Katolik olmayan öğretmenlerin dini inançlarına dayanarak ayrımcılık yapma izni verilir. Benzer şekilde, Katolik olmayan öğrenciler, Katolik Kilise okullarına kaydolma hakkından mahrum bırakılabilirler. Katolik Kilise okulları cinsellik eğitimi sağlama yükümlülüğüne sahip değildir ve bu eğitim, kilise veya devlet okullarında sunulduğunda sık sık öğretmenlerin dini inançlarına göre filtrelenir. Başvuru, Malta’daki yüksek ergen gebelik oranlarının, Güney Avrupa’da en yüksekler arasında olabileceğine dikkat çekti.

2021 yılında Malta, Vatikan’a BM sağlık konularında daha etkin bir rol verilmesini öngören bir tasarının ortak yazarı oldu ve bu, başvuru tarafından eleştirildi.

UPR başvuru süreci hakkında, Humanists Malta gönüllülerinden Mirane Vella şunları söyledi: 

Humanists Malta’nın yeni bir gönüllüsü olarak, bu ortak başvuruya katkıda bulunabildiğimiz için mutlu oldum, bu başvuru, hukukun üstünlüğünün zayıflığını, insan haklarına saygının eksikliğini ve Katolik Kilisesi’nin ayrımcı gücünü vurguluyor. UPR başvurumuz, Malta devlet organları tarafından hemen harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Buradaki araştırmalar, dini ayrıcalığın ve ayrımcılığın birçok alanda hala yaygın olduğunu gösteriyor. Tüm kurumlarda inanç özgürlüğünü sağlamak, herkes için adil bir oyun alanı sunmak için önemlidir. Bu, bilimsel ve gerçeklere dayalı eğitime daha fazla odaklanması gereken eğitim sistemi de dahil olmak üzere eğitim sistemini içerir ve Katolik Kilisesi’nin görüşlerine daha az odaklanır. Temelde, başvuru, Malta toplumunun daha iyi bir anlayışını ve geleceğini istemektedir.

Tamamen gönüllüler tarafından yürütülse de ve sınırlı kaynaklara sahip olsa da, Humanists Malta, hoşgörü, laiklik ve beden özerkliği gibi konularda konuşmaya ve gelecekte daha aydın görüşlerin ve tartışmaların teşvik edilmesi için gençlerle daha fazla etkileşimde bulunmaya kararlıdır.

Haberin Kaynağı