Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan bir misafirhaneye giden D.A., kimliğini gösterirken başı açık fotoğrafının üzerine başı kapalı bir fotoğrafı yapıştırmıştı. Misafirhane görevlisi bu kimliği kabul etmeyince, kadın öfkelenip ayrıldı. Görevli, durumu 112 Acil Çağrı Merkezine ihbar etti. İhbar sonrası polis ekipleri hızla bölgeyi ablukaya aldı ve kara çarşaflı kadınların kimliklerini kontrol etmeye başladı.

Polisler, kadını Barış Pınarı Köprüsü üzerinde tespit etti. Kadın, kimlik sorgulaması yapacak polislerden sadece bayan polisin kendisine yaklaşmasını istedi. Dinî inançlarını gerekçe göstererek kimliğindeki saçı açık fotoğrafını göstermek istemedi. Yaşanan tartışmaların ardından iki kadın polis memuru kimliği kontrol etti ve kadını Gürcükapı Polis Merkezine götürdü.

Genç kadının kimlik sorgulamasında herhangi bir olumsuzluk çıkmadı, ancak resmi evrakta sahtecilikten işlem yapıldıktan sonra serbest bırakıldı. Bu olay, seküler toplumsal yaşamın korunmasının ve dinî inançların kamusal alanda aşırı bir şekilde ifade edilmesinin potansiyel tehditlerine işaret ediyor. Dinî hassasiyetlerin kamusal alanda sınırları aşmamasının kamu güvenliği açısından ne denli önemli olduğunu böylece bir kez daha hatırlatırız.

Haberin Kaynağı