Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü hedef alan açıklamalarda bulunan reisül kurra Mustafa Demirkan, hilafet çağrısı ve tepki çeken söylemleriyle dikkat çeken imam Halil Konakcı, Atatürk’e hakaret eden eski milletvekili Şevki Yılmaz ile birlikte hafızlık icazet törenine katıldı. Kocaeli’de dün, Eyüp Sultan İmam Hatip Ortaokulu ve Gölcük Eyüp Sultan yatılı Kuran kursunda hafızlıklarını tamamlayan öğrenciler için Hacı Fatma Kahraman Camisi’nde bir tören düzenlendi. Törenin öne çıkan yönü, töreni düzenleyenlerin arasında yer alan kişilerin geçmişteki ifadeleri ve tutumlarıydı.

Törenin düzenleyicileri arasında yer alan eski Refah Partisi Milletvekili Şevki Yılmaz, Atatürk ve laiklik karşıtı söylemleriyle tanınan bir figür, aynı zamanda Manevi İktisadi Kalkınma Vakfı’nın onursal başkanlığını yapmaktadır. Vakfın hakkında Hizbullah’ı savunduğu ve laikliği hedef aldığı gibi vahim iddialar mevcut. Yılmaz’ın ayrıca organize suç örgütü lideri Sedat Peker tarafından kendisine para göndermekle suçlandığı ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile yakın ilişkileri olduğu belirtilmekte.

Törene katılan diğer bir isim olan imam Halil Konakcı, daha önce hilafet çağrısı ve tartışmalı açıklamalarda bulunarak tepki çekmişti. Bu durum, törenin ciddi bir şekilde tartışmalı figürlerle çevrili olduğuna işaret ediyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise konuşmasında nüfusa oranla yetersiz bulduğu hafız sayısını eleştirdi ve öğrencilerin seçmeli dini derslere yönlendirilmesi çağrısında bulundu. Törenin geçmişte benzer bir etkinlikte, AKP Genel Başkanı (Cumhurbaşkanı) Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da katılımıyla gerçekleştiği ve yine Atatürk’ü hedef alan açıklamalarla hatırlanan reisül kurra Mustafa Demirkan tarafından yönetildiği de unutulmamalı.

Tüm bu gelişmeler, her zaman olduğu gibi Türkiye’nin laiklik ilkesinin ve cumhuriyetin kuruluş değerlerinin tartışmalı figürler ve açıklamalarla nasıl sarsıldığını gözler önüne sererken törenin düzenleyicileri ve katılanları arasındaki ilişkiler, bu tür etkinliklerin arkasındaki düşünceleri sorgulamamız gerektiğini hatırlatıyor.

Haberin Kaynağı