Netflix, Disney+, Prime Video, MUBI, Bein ve BluTV gibi internet üzerinden yayın yapan platformlara, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yayıncılık ilkelerini ihlal eden yapımlar nedeniyle üst sınırdan idari para cezası verildi. 

İzleme raporları üzerinden yapılan incelemeler sonucunda RTÜK, pek çok popüler içerik için harekete geçti. Netflix’in “Anne” ve “Elite” adlı yapımları, cinsiyet ve ilişki temalarındaki abartılı ve toplumun değerlerine uymayan sahneler nedeniyle ceza aldı. Disney+’ta yayınlanan “Love, Victor” dizisinin “Seks Kabini” adlı bölümü de rapor kapsamında yer aldı ve toplumu rahatsız edici bulunan sahnelerle ilgili ceza verildi. Prime Video’da yayınlanan “Modern Love” dizisi ile MUBI’de yer alan “Ateşli Oda” adlı film, üst sınırdan idari para cezası alan diğer yapımlar arasında yer aldı. Türkiye’nin “milli ve manevi değerlerine, aile yapısına” aykırı bulunan BluTV’nin “The Book Of Queer” dizisi ile beIN MOVIES STARS’da yayınlanan “Lost Highway” isimli yabancı film de RTÜK’ün denetimine takıldı ve ceza aldı. Ayrıca, Virgin Radyo’nun “Mesut Süre ile Rabarba” isimli programı, çocuklar için uygun olmayan içerikler nedeniyle cezalandırıldı.

RTÜK’ün aldığı kararlarla birlikte, dijital platformların Türk aile yapısı ve milli manevi değerlere uygun içerikleri yayınlamaları konusunda titiz bir denetim (!) uygulanacak. Hassas konularla ilgili yayın politikaları üzerine Eylül ayında Ankara’da düzenlenecek kapsamlı toplantı için dijital platformlar çağrıldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından alınan cezalar, basın özgürlüğüne, farklı yaşam biçimlerine ve LGBTİ+’lara karşı endişe verici bir tutum sergilendiğini göstermekte. Bu cezalar, toplumda farklı sesleri bastırmaya yönelik bir müdahale ve ötekileştirici bir yaklaşımı yansıtmaktadır.

RTÜK’ün, dijital platformlarda yayınlanan içeriklere verdiği cezaların arkasında İslamcı ve gerici bir zihniyetin olduğu barizdir. Toplumda farklı yaşam biçimlerine müdahale etmek ve LGBTİ+ bireyleri ötekileştirerek radikalize etmeye çalışmak, demokratik bir ülkede kabul edilemez. İnsanların cinsel yönelimleri veya yaşam tarzları nedeniyle ayrımcılığa uğraması, temel insan haklarına aykırıdır ve toplumsal barışı zedelemektedir.

Yetişkinlerin ücret ödeyerek rızalarıyla aldıkları hizmetlerin devlet tarafından gerici bir müdahaleyle düzenlenmesi, bireylerin özgür iradelerini gasp etmek anlamına gelir. Bu tür müdahaleler, vatandaşların kendi düşünce ve inançları doğrultusunda içeriklere erişme hakkını kısıtlamaktadır.

Dijital platformlar, çeşitliliği ve farklı düşünce biçimlerini desteklemeli, toplumun çeşitli kesimlerini temsil eden içerikler sunmalıdır. Bireyler, kendi inançları ve değerleri doğrultusunda içerik seçme hakkına sahip olmalıdır. Devletin bu alana müdahalesi, totaliter bir yaklaşımı yansıtmakta ve toplumsal baskıyı artırmaktadır. Bu nedenle, RTÜK’ün aldığı cezalara sert bir şekilde karşı çıkıyor ve basın özgürlüğüne, toplumsal çeşitliliğe ve LGBTİ+’ların haklarına saygı duyulmasını talep ediyoruz. Bunu ülkemizin, demokratik değerlere uygun bir şekilde, toplumsal barışı ve insan haklarını koruyacak biçimde yönetilmesi için talep ediyoruz.

Haberin Kaynağı