İspanyol Adalet Bakanı Pilar Llop, ülkenin resmi basınında yayınlanan açıklamasında, “Sara Khadem” olarak bilinen İranlı oyuncuya İspanyol vatandaşlığının verildiğini duyurdu. Khadem, Aralık 2022’de Kazakistan’da düzenlenen Dünya Hızlı Satranç ve Yıldırım Satranç şampiyonalarına katılmış ancak ülkesinin türban takma zorunluluğunu ihlal ederek yarışmalara katılmıştı. Bu nedenle İran’a dönmesi durumunda tutuklanabileceği tehdidiyle karşı karşıya kalmıştı.

AFP’ye Şubat’ta verdiği bir röportajda Khadem, türban takmadan katılmasının geçtiğimiz Eylül ayında İran’da yaşanan Mahsa Amini protestolarına destek vermek amacıyla olduğunu açıkladı. Mahsa Amini, kadınlara yönelik katı kıyafet kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından tutuklanmış ve uygulanan şiddet nedeniyle hayatını kaybetmişti.

1997 doğumlu olan oyuncunun tam adı Sarasadat Khademalsharieh olarak bilinmekte olup, “Uluslararası Usta (IM)” ve “Kadın Büyük Usta (WGM)” ünvanlarına sahip olduğu belirtilmektedir. Khadem, film yönetmeni eşi Ardeshir Ahmadi ve 10 aylık oğluyla birlikte İspanya’ya yerleşme kararı almıştı. İspanya’ya yerleşme sebebinde, oğlunun geleceğini düşünmenin etkili olduğunu ifade etmişti. Oyuncu, Ocak ayında İspanyol Başbakan Pedro Sanchez ile bir araya gelmiş ve satranç oynamıştı.

Haberin Kaynağı