Almanya’da bir kadının trafikte yüzünü gizleme yasağından muaf tutulamayacağına ilişkin mahkeme kararı, Rheinland-Pfalz eyaletindeki Neustadt İdare Mahkemesi tarafından verildi. Bu kararla, peçeli çarşaf giyen bir kadının Trafik Yönetmeliğinde belirtilen örtünme yasağından muaf tutulma talebi reddedilmiş oldu. Söz konusu yönetmelik, bir araç sürücüsünün yüzünü tanınmayacak şekilde örtmesini yasaklıyor.

Mahkeme, peçeli çarşafın dini nedenlerle takılan başörtüsünden farklı olarak sadece saç ya da saçla birlikte boyun, omuz ve göğüs kısmını değil, yüzün göz dışında kalan bölümlerini de kapattığına dikkat çekti. Kararda, başörtüsüyle peçeli çarşaf arasındaki farklılıklara vurgu yapılırken, yüzün gizlenmesinin trafikte yasak olduğu ve din özgürlüğü açısından doğrudan bir kısıtlama oluşturmadığı belirtildi.

Davacı kadın daha önce, 19 Temmuz 2021 tarihinde bu yasağın dışında tutulmak için başvurmuş ancak başvurusu 11 Şubat 2022’de reddedilmişti. Ardından yaptığı itiraz da bu yılın Ocak ayında ret yanıtı almıştı. Mahkeme kararında, yüzün örtülmesi yasağının trafik güvenliği, can ve mal güvenliği ve bedenin dokunulmazlığının yanı sıra otomatik trafik kontrollerinde ve hukuk ihlallerinin saptanmasında taşıt sürücülerinin kimliğinin tespiti açısından önemli olduğu vurgulandı. Bu nedenlerle yüz örtme yasağının din ve cinsiyetten bağımsız bir şekilde uygulandığına dikkat çekilerek davacı kadının anayasal haklarının ihlâl edilmediğine hükmedildi. Davacı şahıs, bir ay içinde Rheinland-Pfalz Eyalet Yüksek İdare Mahkemesine temyiz başvurusunda bulunma hakkına sahip.

Haberin Kaynağı