Menzil cemaatinin lideri olan ve mensuplarının “gavs” olarak nitelendirdiği Abdulbaki Erol için düzenlenen cenaze töreni ve Menzil köyünde yaşananlar ülkemizdeki din ve devlet ilişkilerinin alarm verici bir tabloyu yansıttığını ortaya koyuyor. Menzil cemaatinin lideri Abdülbaki Erol’un cenaze töreniyle birlikte, tarikatların devlet aygıtında ne kadar etkin olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor. Akademisyen yazar Fatih Yaşlı ve siyaset bilimci Doç. Dr. Cangül Örnek, Menzil cemaatinin cenaze töreninin ardından Türkiye’deki tarikatların gücünün nasıl arttığını ve laiklik ilkesinin erozyona uğradığını değerlendirdi.

Akademisyen yazar Fatih Yaşlı’nın ifadelerine göre, Türkiye uzun bir süredir laik bir ülke olma vasfını yitirmiştir. Devlet aygıtının tarikat ve cemaatler tarafından adım adım paylaşıldığı, Menzil cemaatinin ise bu süreçte en etkili aktörlerden biri olduğu belirtilmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın taziye açıklamaları ve siyasilerin tarikat ve cemaat varlığını içselleştiren söylemleri, bu durumun nasıl normalleştirildiğini ve meşrulaştırıldığını göstermektedir.

Siyaset bilimci Doç. Dr. Cangül Örnek’in ifadeleri ise ülkemizde laiklik ilkesinin sadece anayasa metninde kalmış bir hüküm olduğunu göstermektedir. Tarikatlar, devlet içindeki etkinliklerini ve topluma mesajlarını bu tür cenaze törenleriyle göstermekte, kritik makamları ele geçirme konusunda bir rekabet içerisinde bulunmaktadır. Laikliğe açık bir meydan okuma sergileyen tarikatlar, güçlerini sergileme fırsatını değerlendirmektedir.

Bu haberlerin ışığında, Türkiye’nin üniter bütünlüğünün ve Cumhuriyet’in temellerine dinamit konduğu acı bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarikatların devletin pek çok kademesinde ayrıcalıklı konumda yer aldığı, milli egemenliğimizin tarikatlara teslim edildiği bir tablo ortaya çıkmaktadır. Menzil cemaatinin liderinin cenaze töreni için Türk Hava Yolları tarafından ek seferler düzenlenmesi, depremzedelerin tepkisini çekmiş ve haklı bir soru ortaya atmıştır: “Aynı performansı neden deprem zamanı göstermediniz?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Menzil cemaati lideri için taziye mesajı yayımlaması da bu ilişkilere bir örnektir. Devletin en üst düzey yetkililerinden gelen destek, tarikatların etkinliğinin ve gücünün bir kez daha teyit edilmesi anlamına gelmektedir.

Tüm bu gelişmeler, laiklik ilkesine vurgu yaparak tarafsız bir devlet yönetimi ve hizmet sunumu gerekliliğini ortaya koymaktadır. Devletin, tarikat ve cemaatlerin etkisinden sıyrılarak tarafsızlık ilkesini gözetmesi, toplumun tüm kesimlerini eşit şekilde kucaklaması gerekmektedir. Ülkemizin temel değerlerine, demokrasiye ve laiklik ilkesine sahip çıkarak, toplumsal birlikteliği ve eşitliği sağlamalıyız. Aksi halde, tarikatların gücü ve etkisiyle ülkemizdeki bölünmeler ve gerilimler daha da derinleşecektir.

Haberin Kaynağı İçin:
KAYNAK