Danıştay’ın kararıyla, kadın futbolcuların başörtüsü takmasının yasak olmaya devam edeceği belirtildi. Fransa’da yapılan bir karar duruşmasında Danıştay, futbol müsabakalarında başörtüsü yasağının değiştirilmesine gerek olmadığına hükmetti.

Yüksek mahkeme, oyuncuların kamu hizmetinin kullanıcıları olduğunu ve bu nedenle “tarafsızlık” yükümlülüğüne tabi olmadıklarını vurguladı. Ancak, Fransa Futbol Federasyonu’nun (FFF) maçların “sorunsuz bir şekilde” geçmesini sağlamak için koymuş olduğu kurallara uyulması gerektiği de belirtildi. Danıştay’ın Kamu Raportörü, amatör kadın futbolcuların maçlarda başörtüsü takabilme önerisinde bulunmuştu. Ancak milli takımlarda başörtülü kadınların sahaya çıkamayacağı görüşü de dile getirilmişti.

Türbanlılar Kolektifi adında 2020 yılında kurulan bir grup ise başörtülü genç kadınların müsabakalara katılımını sağlamak amacıyla FFF’nin başörtüsü yasağına itiraz etmiş ve yönetmelikte değişiklik talep etmişti. FIFA ise 2014 yılından bu yana kadın futbolcuların uluslararası müsabakalarda başörtüsüyle oynamalarına izin vermekte.

Haberin Kaynağı