Yargıtay Başkanı ve Diyanet İşleri Başkanı’nın yeni adli yıl ve Yargıtay hizmet binasının açılış törenindeki dua okumaları, toplumda büyük tepki yaratmıştı. Ateizm Derneği olarak bu duruma itiraz etmiştik. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destekleyici açıklamaları ise tartışmalara yol açtı. Bahçeli’nin nefret söylemi içeren ve halkı kutuplaştıran açıklamaları, düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. Bu durum, toplumun dini inançlar üzerinden kutuplaştırılmaya çalışıldığına dair sistematik bir planın parçası gibi görünmektedir.

Bu olayların üzerine ateistler olarak bizler, laiklik ilkesini savunan ve devletin aklı ve bilimi esas alan bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulamak istiyoruz. Laiklik, dinsizlik anlamına gelmez, aksine devletin din yerine akıl ve bilime dayanmasıdır. Laik bir devlette herkes, dinin etkisinden arındırılmış kararlar alır ve halkın iradesine dayanan bir yönetim anlayışı benimser. İnanç özgürlüğü sağlanırken, toplumu ayrıştıran ve nefret aşılamaya çalışan söylemlerle karşı karşıya kalmaktan rahatsızız.

Yaşanan bu sorunlar ancak seküler akıl ile çözülebilir. Adaletin temeli, dualarla değil akılla ve laik hukukun üstünlüğüyle sağlanır. Siyasal İslamcıların çabalarına rağmen bu gerçek bir gün anlaşılacaktır. İnanç özgürlüğünün teminatı olan laikliği savunmaya devam edeceğiz ve toplumsal çatışmaları körüklemeye yönelik bu çirkin oyunlara alet olmayacağız.

Bu bağlamda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin söylemlerinin laiklik ilkesiyle çeliştiğini hatırlatıyoruz. Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerinden biridir ve tüm vatandaşları kapsar. Din üzerinden kutuplaştırma ve düşmanlık yaymaya çalışanlara karşı inanç özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz.

Konuyla alakalı önceki haberlerimize ulaşmak için:
HABER 1
HABER 2
HABER 3