2014’te Uganda’da, yine benzer bir yasa yürürlüğe girmişti. Dünyanın her bir yanından tepki alan bu yasa, 5 ay sonra Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Ancak o günden bu güne zihniyet hiç değişmemiş anlaşılan ki bir kez daha Uganda halkı, daha ağır ve kabul edilemez bir yasayla karşı karşıya bırakıldı.

Yasanın, “Pride Month” olarak anılan bir tarihte yürürlüğe girmesi ise; nefretlerinin ne seviyede olduğunu gözler önüne seriyor. Uganda Meclisi’ne, 21 Mart’ta bu gerici yasa tasarısı sunulmuştu. 389 Milletvekilinden sadece iki Milletvekili dışında tümünün onayıyla, “Eşcinselliği ağır suç sayan ve idamla cezalandıran” yasa kabul edilmişti. İktidar partisinden, Fox Odoi-Oywelowo ve Paul Kwizera Bucyana yasaya karşı çıktı. Bu insanlık suçuna ortak olmadıkları için de onlarla gurur duyuyor ve medeni cesaretlerini tebrik ediyoruz. 

Fox Odoi-Oywelowo, “Tasarı anayasaya aykırı hükümler içeriyor, cinsiyete dayalı şiddetle mücadelede kaydedilen kazanımları tersine çeviriyor ve bilinen tüm yasal normlara aykırı davranışlar yerine bireyleri suçlu sayıyor. Tasarı, tüzük kitabına ve mevcut yasal çerçeveye herhangi bir katma değer getirmiyor.” dedi ve yasaya tepki gösterdi. Ayrıca yasa, uluslararası çapta eleştirildi ve kınandı. 

BBC’nin haberine göre, “ ‘18 yaş altı biriyle eşcinsel ilişki’ yaşayan kişiler ya da HIV dahil ömür boyu sürecek bulaşıcı hastalıklara yakalanan kişiler de idam edilecek. Eşcinsel eylemler Uganda’da zaten yasa dışıdır. Ancak şimdi mahkum edilen herkes ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.” 

Bilim insanları, AIDS tedavisinde ciddi gelişmeler kaydediyor. Örneğin: UNAIDS, 2030’da AIDS’e bir tedavi geliştirilebileceğini duyurdu. Afrika ülkelerinde, AIDS çok yaygın olarak görülüyor ve Uganda’da bu ülkelerden birisi.
AIDS’i yenmek için mücadele etmek yerine, insanlık suçu işlemek pahasına Bilime sırt çevirmek asla kabul edilemez. Yaşamak, her insanın en temel hakkıdır ve iktidar sahipleri de insanların bu hakkını gasp etmemelidir. Ateizm Derneği olarak, bu insanlık suçunu kınıyor ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesini umuyoruz.