Bamyan Vilayeti’nin başkenti Bamyan’daki iki dev Buda heykeli, Taliban’ın kurucusu Muhammed Ömer’in 2001’deki emriyle tahrip edilmişti. Taliban savaşçıları, uluslararası çağrılara rağmen Buda heykellerini patlayıcılar ve roketatarlarla yerle bir etmişti.

Washington Post (WP) gazetesinin haberine göre, Taliban’ın mali sıkıntılarını hafifletmeye çalıştığı ve bu bölgeyi değerlendirmek istediği belirtildi. Taliban yönetiminin Kültür Bakanı Yardımcısı Atikullah Azizi, WP’ye yaptığı açıklamada, “Bamyan ve özellikle Buda heykelleri, tüm dünya için olduğu gibi hükümetimiz için de büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı. Azizi, heykellerin bulunduğu bölgenin korunması ve bilet satışlarının takibi için en az 1000 savaşçının görevlendirildiğini söyledi.

Taliban savaşçılarından Heyal Muhammed ise koruma olarak görevlendirildikleri bölgeyle ilgili olarak “Burası ülkemizin kimliğini oluşturuyor. Hiç bombalanmamalıydı” şeklinde konuştu.

Ancak Bamyan Valisi Abdullah Serhadi, bölgenin korunması adına ellerinden geleni yapacaklarını belirtirken, Taliban’ın yıllar önce heykelleri yok etme kararını “iyi bir karar” olarak nitelendirdi. Serhadi, İslam inancına göre heykellerin uygun olmadığını savunarak, “Biz Müslümanız. Allah’ın emirlerini takip etmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

Bu gelişmeler, Taliban’ın sadece ekonomik çıkarlarını düşündüğünü ve bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini yok saydığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Taliban’ın Bamyan Vilayeti’nde turistlerden ve yerli halktan para talep etmesi, yıkılan Buda heykellerinin üzerinden gelir elde etmeye çalışması eleştiriliyor. Ülkedeki kaos ve yıkım ortamında, Taliban’ın kültürel mirasa olan saygısızlığı, uluslararası camianın tepkisini çekiyor.

Haberlerimizin kaynakları:
KAYNAK