Gazete Duvar’ın haberine göre, Bilal Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) heyeti, İstanbul genelinde 237 okul ve bu okulların spor salonlarının, 16 Haziran ile 28 Temmuz arasında kendilerine tahsis edilmesini talep etti. Talep, İstanbul Valiliği tarafından onaylandı.

TÜGVA’nın İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sunduğu yazıda, 25 Şubat 2021 tarihinde yürürlüğe giren iş birliği protokolü çerçevesinde ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik birçok proje ve eğitim programı gerçekleştirdikleri belirtildi. Yazıda, okulların ve spor salonlarının hafta içi belirli saatlerde kendilerine tahsis edilmesini talep ettiler.

Bağcılar, Esenler ve Küçükçekmece ilçeleri, TÜGVA’nın en fazla okul talep ettiği yerler oldu. Ayrıca, vakfa tahsis edilen okullarda konferans salonları, sınıflar, atölye ve laboratuvarların hazır olması gerektiği, öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin TÜGVA’nın düzenlediği etkinliklere katılmasının teşvik edileceği ifade edildi.

TÜGVA’nın İstanbul genelindeki bu geniş çaplı okul tahsis talebi ve İstanbul Valiliği’nin bu talebe verdiği onay, eğitim sistemi üzerindeki dış etkiler konusunda endişeleri arttırıyor. Okulların ve spor salonlarının belirli bir vakıf tarafından kontrol altına alınmasının, eğitimin tarafsız, genel ve laik olma ilkesini zedeleyebileceği düşünülüyor. Ayrıca, öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin TÜGVA’nın düzenlediği etkinliklere katılmasının teşvik edilmesi, eğitim alanının politik ve ideolojik etkilere açık hale gelmesi riskini arttırabilir. Söylenecek tek şey vardır: Parasız, laik ve bilimsel eğitim haktır.