BirGün’ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla İlksav İlim Kültür Ve Sanat Vakfı’nın vergiden muaf tutulduğu duyuruldu. Ancak, vakfı kuran Mahmud Esad Coşan, aynı zamanda İskenderpaşa Cemaati’nin lideriydi. Mahmud Esad Coşan’ın ölümünden sonra ise cemaatin başına oğlu Nureddin Coşan geçti.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı döneminde 70’ten fazla vakfa vergi muafiyeti sağladı. Bu vakıflar arasında oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜGVA ve kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) da bulunuyor. Ayrıca, damadı Berat Albayrak’ın yöneticisi olduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı ile diğer damadı Selçuk Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı da vergi muafiyetinden yararlanıyor.

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, İzin Almadan Yardım Toplama Hakkına Sahip Kuruluşlar listesine yeni vakıflar ekledi. Bu yeni vakıflar arasında AKP’li Tevfik Göksu’nun ağabeyi Mahmut Göksu’nun başkanı olduğu Yeni Dünya Vakfı da yer alıyor. Ayrıca, Bilal Erdoğan’ın arkadaşları ve birçok AKP’li yöneticinin yer aldığı Önder İmam Hatipliler Derneği’ne de izinsiz yardım toplama hakkı verildi.

İzin almadan yardım toplama hakkı verilen dernek ve vakıflar arasında Deniz Feneri Derneği, Diyanet Vakfı, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), gerici Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Hayrat İnsani Yardım Derneği ve Beşir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gibi kuruluşlar yer alıyor.

 Ayrıca, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve İlim Yayma Vakfı da izin almadan yardım toplama hakkına sahip olan kuruluşlar arasında yer alıyor. Ancak AKP yöneticilerinin dernek ve vakıfları arasında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) gibi kuruluşlar listenin dışında kalmış durumda.