5 Nisan 2022’de Humanist Association of Nigeria Başkanı Mubarak Bala, Kano Eyalet Mahkemesi tarafından 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir yıl sonra bile dünya çapındaki birçok insan, Bala davasında adalet mücadelesine olan bağlılıklarında kararlı duruyorlar.

Bala’nın davası başından beri düzensizliklerle dolu oldu. 28 Nisan 2020’de Kaduna eyaletindeki evinden tutuklanan Mubarak Bala, Nisan 2020 boyunca yaptığı iddia edilen Facebook gönderileriyle bağlantılı olarak suçlanmadan önce bir yıldan fazla tutuklu kaldı.

Tutuklanmasından neredeyse iki yıl sonra Bala, bazıları tarafından ‘küfürlü’ şeklinde değerlendirilen bir dizi Facebook gönderisiyle bağlantılı olarak ‘kamu düzenini bozabilecek şekilde davranma’ ile suçlandı ve 24 yıl hapse mahkum oldu. Humanists International, Bala’nın suçlu olduğunu kabul etmek için baskıya maruz kaldığını düşünüyor.

Humanists International, Nijeryalı hümanist Mubarak Bala’nın, Nijerya Anayasası ile uluslararası ve bölgesel enstrümanlar kapsamında korunan inanç özgürlüğü ve ifade özgürlüğü haklarını kullanmış olması nedeniyle hedef alındığından endişe duymaktadır. Örgüt, Nijerya makamlarını Bala’nın hüküm giyme kararını bozmaya ve onu derhal, koşulsuz serbest bırakmaya çağırıyor.

Onunla dayanışma içinde olduğunuzu bildirmek için konu başlığına ‘Mubarak için mesaj’ yazarak e-postanızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.