Humanists International’ın haberine göre 2021 yılında dine küfürden hapis cezasına çarptırılan Cezayirli akademisyen ve gazeteci Said Djabelkhir serbest bırakıldı. 2020 yılında Hac ve bayram kutlamalarının pagan döneminden kalma adetler olduğunu ve bu tür vazifelerin İslam diniyle bağdaşmadığını ve asıl dini uygulamaların gerçekleştirilmediğini söylemişti. Bu açıklaması dine hakaret olarak değerlendirilen akademisyen Cezayir Ceza Kanunun ilgili maddesi uyarınca  dine küfür, dogmayı aşağılama ve İslam öğretilerini ihlal etmekle suçlandı. 2021 deki duruşmada ise  üç yıl hapis ve yaklaşık 367 Amerikan Doları para cezasına çarptırıldı. Bu suçtan ceza alan Djalbekhir 2021 yılından beri hapisteydi. Bu yıl temyize götürülen mahkeme kararı sonucunda mahkumiyeti bozulan Said Djabelkhir şunları söyledi:

“Davanın başından beri bana destek olan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Cezayir Yargı konseyinde alınan bu karar, Cezayir tarihinde bir emsal teşkil ettiği için tarihi bir karardır. Cezayir’de, Arap ve İslam dünyasında hür düşünce ve hümanistler içinde büyük bir zaferdir. Bu karar, fikirlerin tartışılması ve meydan okunmasının mahkemelerde değil, kamusal alanda tartışılması gerektiğini açıkça göstermektedir. BU karar aynı zamanda ışığın geri düşünceye karşı kazandığı bir zaferdir. Desteğiniz için teşekkür ediyorum.”Cezayir ve bunun gibi birçok ülkede uygulanan dine hakaret yasaları özgür düşünceyi zedeliyor ve özgür düşünen kimseleri hukuki bakımdan  zor duruma düşürüyor. Özellikle son yıllarda Cezayir toplumunda din ve devlet işlerinin ayrılması, dine hakaret yasalarının ülkenin kanunlarından çıkarılması gibi konular daha yüksek sesle dile getiriliyor.