Sözcü gazetesinin haberine göre İmam Humeyni’nin Fetvalarını Uygulama Derneği, yazdığı “Şeytan Ayetleri” kitabı nedeniyle yıllardır ölüm tehditleri alan Hint asıllı İngiliz yazar Selman Rüşdi’ye bıçakla saldırıp gözünü kör eden saldırgana 1 dönüm arsa vereceğini duyurdu. 24 yaşındaki Lübnan asıllı saldırgan Hadi Matar ifadesinde, İran Devrimi’nin lideri Humeyni’nin Rüşdi için çıkardığı idam fetvasından etkilendiğini söyleyerek Rüşdi’yi İslam’a hakaret etmekle suçladı. İran’daki derneğin başkanı Muhammed İsmail Zarey, “Rüşdi’nin bir gözünü kör edip ellerini çalışamaz duruma getirerek Müslümanları mutlu eden genç Amerikalının cesur eylemi için teşekkürlerimizi sunarız” dedi.

Farklı görüşlere şiddet ile karşılık verme geleneğinin İslam tarihinde yeni olmadığını biliyoruz. Benzeri tavırları; Taberî, Vâkidî, İbn Sa’d gibi İslam tarihçilerinin de takındığını söylemeliyiz. Aslında İslam ülkeleri bu girişimlerle kendi tarihçi ve tarihlerine savaş açıyor, gerçekleri bu yolla ortadan kaldırabileceğini sanıyor. Mezhep imamlarından  Ebu Hanife ve İmam Mâliki’nin bile aynı sonu yaşaması bunun açık göstergesidir.

Gerçek İslam’ın ne olduğunu tartışmayacağız fakat modern dünyada ifade özgürlüğü kapsamında fikirlerin açıkça belirtilmesi gerektiğinden yanayız. Hele ki devletlerin açıkça tetikçi tutup birini öldürme teşebbüsünde bulunmaları ve yetmez gibi bunu alenen ödüllendirmeye çalışmalarını çirkin ve insanlık dışı buluyoruz.