Gazete duvaR, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaraları sarmak üzere pek çok özel televizyon kanalının ortak yayınıyla yapılan bağış etkinliğine dair tartışmalarda HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yorumunu haberleştirdi.

Depremlerin ertesinde toplanan yaklaşık 115 milyar liralık bağışın 86 milyar lirasının kamu kurumlarından gelmesi dikkat çekmiş, eleştirilere konu olmuştu. Kimi yurttaşlar bu yolla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilgili tutarı arzu ettiği ölçüde harcayabileceğinin ve paranın kamu kurumlarında kalmasının ilgili kurumların faaliyetlerini düzenleyen hukuk kurallarına göre hareket edilmesi anlamına geleceğinin altını çizdi. Demirtaş ise konuya dair düşüncelerini Twitter hesabından paylaştı: “‘Yardımşovu tam bir aldatmacaydı. Büyük bir algı yönetimiydi. Halkın alın teriyle, emeğiyle oluşan kamu bütçesi tek adam sistemiyle zaten Erdoğan’ın elindeydi. Dün akşam önemli miktarda kamu kaynağı, yardım adı altında ve denetlenemeyecek şekilde Erdoğan’ın emrine verildi. (…) ​​Madem kamunun elinde ve Erdoğan’ın kontrolünde deprem için rahatlıkla kullanılabilecek bu kadar para vardı, ne diye on binlerce insanın ölümünü, 10 şehrin yerle bir olmasını beklediniz? Bu paraları, deprem bölgesindeki yapıları güçlendirmek için neden kullanmadınız? (…) Üstelik, halkın parasını o cepten alıp bu cebe koyarken bir de vergi indiriminden yararlanıp kârlı çıktılar. Dün akşam, yardım adı altında yapılan şovun kaybedeni yine halk oldu. Olup biten tam olarak bu.

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay ise Twitter hesabından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın bağışına dair bir yorumda bulundu: “Gerçekten merak ediyorum. Sen devlet memurusun. Nasıl 310 milyon lira bağışladın? Yok senin paran değilse kimin parasını bağışladın?” Malumatfuruş konu hakkındaki yanlışı düzeltti: “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın telefonla katıldığı canlı yayında bahsettiği AFAD’a aktarılacak 310 Milyon lira nakdi yardım, 10 Şubat 2023 günü camilerde toplanmış. Ali Erbaş’ın şahsi olarak 3 maaşını bağışladığını açıklamıştı.”

Malumatfuruş, Erbaş’ın yayına bağlandığında “Geçen hafta Cuma günü bir kampanya yaptık. Bu kampanyamızda 310 Milyon liralık nakdi bir yardım oluştu. Bu toplanan 310 Milyon liralık yardımımızı AFAD’a aktarıyoruz. Ayrıca Türkiye Diyanet Vakfımız da şu ana kadar 400 Milyon lira harcadı. İnşallah bundan sonra da Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, deprem mağduru kardeşlerimizin yanında olacağız. Ayrıca 3 maaşımı da ben de bağışlıyorum.” dediğini aktararak konuya dair yaptığı düzeltmeyi teyit etmiş oldu.