Cumhuriyet, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sonrası kimsesiz kalan çocukların ülke gündemine oturduğunu ve bu çocuklara koruyucu yuva olma amaçlı e-Devlet üzerinden yaklaşık 300 bin başvuru yapıldığını aktarırken Diyanet İşleri Başkanlığının evlat edinme şartlarına dair tuhaf açıklamasını da haberleştirdi.

Depremzede çocukların evlat edinilip edinilemeyeceğine dair soruya Din İşleri Yüksek Kurulunun 12 Şubat’ta verdiği fetva “Dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukukî birtakım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesesi kabul edilmiş değil. Buna göre, evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine evlat edinenlerin nesebine (soyuna) kaydedilmesi de caiz değil.” şeklindeydi. 

Halkın sert tepkisiyle karşılaşan bu fetvanın ertesinde Cumhuriyet, ilahiyatçı ve felsefeci olan Prof. Dr. Şahin Filiz’in yorumunu habere taşıdı. Filiz fetvayı Arap örf ve adetlerine göre hüküm verecek olursak, soy bağı olmayan herkesle evlenmek caiz olur. ‘Yakın arkadaşımla, komşumla kan bağım yok, her an herkesle evlenebilirim’ anlayışı yerleşir. Böyle durumda ne dostluk ne sosyal dayanışma ne insanlık kalır. İstismara açık bir fetva. Küçük yaşta evlatlık alınan birisiyle evlenmeyi düşünmek mümkün mü? İslam dinini Arap örf ve adetleriyle izah ederek, ırkçı bir şeriatçılığa yöneliyorlar. Diyanet’in algısı yanlış. Yanlış zamanda yanlış bir fetva.” şeklindeki açıklamasıyla eleştirdi.

BirGün, konu hakkındaki haberleri sayesinde gündeme gelen fetvanın tepkiler sonrası Din İşleri Yüksek Kurulunun internet sayfasından kaldırıldığını haberleştirdi.