Hindistan merkezli Times of India, 1 Şubat’ta kutlanan Dünya Türban Günü’ne yönelik yaptığı haberinde bu günün Müslüman kadınların giyim kodlarına dair bir farkındalık oluşturmak adına belirlendiğini, dünyadaki dindar kadınların başlarını türbanla örterek paylaşımda bulunmasının görünürlük yaratacağının düşünüldüğünü belirtti.

Haberde bu kumaş parçasının, tartışma konusu olmaya devam eden bir kültürel ve dinsel simge olduğu bilgisi paylaşılırken “irşad devriyesi” olarak da bilinen kötü şöhretli ahlak polislerince katledilen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin cenazesinde kadınların türbanlarını çıkarmaları hatırlatılıyor. Amini’nin ölümü, özellikle başkent Tahran ve tüm İran’da gösterilerin kıvılcımını ateşlemiş, ardından İran halkı zorunlu türban uygulamasını protesto etmeye başlamıştı. Bu gelişmelerin ertesinde 1 Şubat Dünya Türban Günü’ne itiraz amacıyla aynı gün, “Türbana Hayır Günü” adıyla özellikle liberal Müslüman kadınlarca kutlandı. Bu değişikliğin savunucuları, karşı çıktıkları “1 Şubat Dünya Türban Günü”nün Ayetullah Humeyni’nin Fransa’daki sürgünden dönmesine denk geldiğini paylaşıp Humeyni’nin İran’a dönüşünün hemen ertesinde kadınların türbanla örtünmesinin zorunlu hâle getirildiğini hatırlattı.

Konuyla alakalı olarak Twitter’da pek çok kadın, saçları açık şekilde ya da türbanlarını çıkardıkları video ve fotoğrafları #NoHijabDay etiketiyle paylaşmış ve “Türbana Hayır Günü” etkinliği bir anda internette yayılmıştı. FEMEN İsveç ise 2020’de ilan edilen günü kadınların kamusal alandaki varlığının kısıtlanması ve “din” gibi erkek ideolojilerinin güç kazanmak adına kadınları araçsallaştırdığını gerekçe göstererek eleştirmiş,  “Dünya Türban Günü”ne karşı olduklarını Facebook’tan duyurmuştu.