Independent, BM Genel Sekreter Yardımcısı Mohammed’in Afganistan’da yönetimi silahla ele geçiren ve gayrimeşru sayılan İslamcı terör örgütü Taliban’ın bakanlarıyla yaptığı sonuçsuz kalan görüşmeleri ve Müslümanlara yönelik çağrısını haberleştirdi.

Kendisi de Müslüman olan ve daha önce Nijerya’da bakanlık yapmış BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed; katıldığı bir basın toplantısında, içlerinde dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı da bulunan dört Taliban üyesi bakanın, Mohammed’in delegasyonuyla yapılan görüşmeler esnasında yetkililerin Afganistan’da şimdiye kadar yapılanların görmezden gelindiğini vurguladığını aktardı. Yapılanların, kadınları koruyacak bir ortam yaratmaya dair gayretler olarak tanımlandığını da ekledi. Genel Sekreter Yardımcısı Mohammed, İslami terör örgütünü “Onların korumaya dair tanımı, sanırım bizlerin zulüm dediği şeye karşılık geliyor.” şeklindeki sözlerle eleştirdi.

Kabil ve Kandahar’daki görüşmeleri, BM İnsani İlişkiler ve Acil Durum Yardımı Koordinatörü ile önemli kimi yardım gruplarının yetkililerinin ziyareti izledi. BM Koordinatörü ve ilgili grupların Taliban’a, Afgan kadınların “ulusal ve uluslararası sivil toplum gruplarında” çalışmalarını yasaklayan ve geçen ay ilan edilen hükmü bozması için baskı yaptığı öğrenildi.

Mohammed, Taliban’a insani değerlerden olan “ayrımcılık yapmama”nın temel bir ilke olduğunu ve onların, kadınları iş yaşamından tümüyle dışladığını hatırlattıklarını da ekledi. Genel Sekreter Yardımcısı, Taliban yetkililerine kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra eğitim görmelerinin engellenmesi ve haklarının gasp edilmesi noktasında İslam’a uygun davranmadıklarını ve insanlara zarar verdiklerini söylediğini paylaştı. Kendisine zaman içinde hakları ellerinden alınan kadınlar ve kız çocuklarına haklarının yakında iade edileceğinin söylendiğini aktaran Mohammed, BM delegasyonunun bir zaman çizelgesi ısrarı karşısında, Taliban’ın “Yakında.” yanıtını verdiğini aktardı.

Afganistan’ı ziyaretinden önce kimi körfez ülkeleri ve içinde Türkiye ile Endonezya’nın da bulunduğu, nüfusunun büyük kısmını Müslümanların oluşturduğu ülkelere de uğrayan Mohammed’in delegasyonu, maalesef bu ülkelerden de Taliban’ın yasaklarına karşı geniş kapsamlı bir destek olduğunu ifade etti.