Minnesota’da bulunan Hamline Üniversitesi profesörü 42 yaşındaki Erika López Prater, 14. yy.dan görüntüler vererek işlediği ders sırasında Muhammed’in resmini gösterdi. Önceden uyarmasına rağmen Müslüman bir öğrenci, dinine hakaret ettiği gerekçesiyle profesörü şikâyet etti. Şikâyetin ardından profesör kovuldu.

New York Times’ın raporunda, öğretim görevlisi tarafından yayınlanan müfredatın öğrencilere Muhammed ve Buda dahil olmak üzere dinler arasında kutsal figürler göreceklerini bildirdiği belirtildi. 

İddiaya göre López Prater, öğrencilere resim gösterilmeden birkaç dakika önce uyarıda bulundu ve onlara resme bakmakta rahat hissetmezlerse odadan çıkmaları için bir şans daha verdi. Yine, Ekim dersi sırasında hiçbir öğrenci herhangi bir endişesini dile getirmedi veya sınıftan çıkmadı. Uyarılara rağmen, sınıftaki bir Müslüman olan kıdemli Aram Wedatalla, görüntünün kendisini şaşırttığını söyledi. 

Okulun gazetesine verdiği bir röportajda Wedatalla, “Bu gerçek olamaz, dedim. Müslüman ve siyahi biri olarak kendimi ait hissetmiyorum ve bir üye olarak bana değer vermedikleri ve bunu göstermedikleri bir topluluğa asla ait olacağımı düşünmüyorum. Onlara gösterdiğim saygının aynısı.” dedi. Müslüman Öğrenci Derneği üyesi Wedatalla, daha sonra sınıfta olmayan Müslüman öğrencilerden destek alarak olayı dinlerine saldırı olarak nitelendirdi. 

Sadece Türkiye’de değil, inanç özgürlüğünün daha makul tesis edildiği ülkelerde bile dindarlar “hassasiyet” kılıfını kullanmaktan çekinmiyor. Kendi inancı dışında hiçbir inanca saygı duymayanlar, başkalarının -“bilimsel” bir gayeyle olsa dahi- tabuları ele almasını istemiyorlar. Bu örnekte ise bir profesör işinden oluyor. Üniversite yönetimi tarafından verilen bu tavizin bir son olmayacağını öngörmek de zor değil. 

Laiklik sadece çok basmakalıp bir ifadeyle “din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması” değildir. Dinî baskının, toplumun hiçbir alanında hissedilemez olmasını sağlamaktır. Dindar olmak bir tercihtir ve sadece kişiyi bağlar. Kutsal değerleri “kutsal” sayan, kişinin kendisidir ve bunu unutmamalıdır.