Afganistan’ı tahakkümü altına almış olan Taliban’ın son açıklamasını aktaran Birgün’ün haberine göre kadınların üniversite eğitimi alması artık yasak.

Taliban Geçici Hükûmetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafız Ziya Haşimi, ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere genç kadınların eğitimiyle ilgili talimat gönderildiğini beyan etti. Geçen yıl 15 Ağustos’ta Afganistan yönetimine gelen Taliban, ilkokul ve üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim almasına izin vermişti. Taliban, üniversitelerde genç kadın ve erkeklerin ders günlerini ayırmıştı. Kadınlar kendi günlerinde eğitimlerine devam edebiliyordu. Fakat bu kararla artık yükseköğrenim tamamen yasaklanmış oldu.

Karara tepkiler gecikmedi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Afganistan’da Taliban yönetiminin, kız öğrencilerin üniversite eğitimlerini askıya alma kararının, uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, yazılı açıklamasında bu uygulamanın Afganistan’daki kadın haklarına vurulmuş kaba bir darbe olduğunu belirterek kararın “tüm ülke için üzücü bir gerileme” teşkil ettiği vurgusunu yaptı.

Önce kılık-kıyafet özgürlüğü, ardından sokağa özgürce çıkma, şimdi de üniversite eğitimi… Her kaybedilen hak ve özgürlük, Afganistan’da kadınları köleliğe bir adım daha yaklaştırıyor. İnsan olmanın göstergesi ve var olmanın kaçınılmaz gereği olan evrensel haklar, Afgan kadınlar için yok artık. Din denen baskı aracını ziyadesiyle kullanan Taliban’ın kendi arzusuyla durmaya hiç niyeti yok. Din temelli yönetimlere dur denmedikçe, bilimsel ve laik bir iradeye destek verilmedikçe hepimizin sonu bir gün tam da bugün eleştirdiğimiz şey olabilir.