Cumhuriyet gazetesinin aktardığı habere göre TRT’de ‘Seyda Beşa’ isimli programda medreselere özel bir belgesel serisi yapıldı.

TRT Kürdi’de yayınlanan programda 200’den fazla medresenin belgeseli yapıldı. Programda, Türkiye’nin birçok yerinde bulunan farklı medreseler tanıtıldı. 6 yıldır devam eden programda medrese temsilcileriyle röportaj yapılırken medreselerin faaliyetleri de tanıtıldı. Belgesellerden edinilen başka bir bilgi de bu medreseler tarafından verilen çevrim içi eğitimler oldu. Ashab-ı Suffa Medresesi, Hadis ve Siyer Araştırmaları Merkezi ve Bereket Derneği gibi kurumların verdiği öğrenilen bu çevrim içi eğitimlerin denetlenip denetlenmediği ise şüpheli.

TRT, dindar veya dinsiz, bütün vatandaşların vergisiyle idame ettirilen bir kurumdur. Uzun zamandır pek hatırlanmasa da laik bir devletin resmî televizyon kanalıdır. 1924’te çıkarılan Tevhidi Tedrisat Kanunu sonrası kapatılan medreseler, yasalara göre var olmaması gerekir. Lakin dernek ve vakıf çatısı altında faaliyet sürdürmelerine göz yumulan bu kuruluşların, bir de devlet eliyle palazlatılmaya çalışılması yanlıştır.

Sadece vergilerimizin hesabını sormuyoruz. Bin bir yara alan ve hepimize ekmek-su kadar gerekli olan laikliği, canımızı dişimize takarak savunuyoruz. Ateizm Derneği olarak, TRT gibi resmî kurumların bu kadar aymazca davranmasını kınıyor; belgesel çekilecekse bilim, sanat, kültür ve spor gibi tüm vatandaşların faydasına olacak ilgi alanları tercih edilmesini salık veriyoruz.