Gazete Duvar’dan Fırat Bulut’un haberine göre Bingöl Genç Anadolu Lisesinin yönetimi 2022-2023 eğitim öğretim döneminin başında karma eğitimi durdurdu. Gelen şikayetler üzerine Eğitim Sen Bingöl Şubesi harekete geçti ve yetkililerle görüştü. Ayrıca olayın duyulmasını sağladı. 

Okul yönetimi ise referandum yaptığını ve çıkan sonucun velilerin kararı olduğunu söyleyerek uygulamayı savundu. Bingöl il ve ilçe milli eğitim de karma eğitimin esas olduğunu belirtip okul yönetimi hakkında soruşturma başlattı. 21 Aralık itibarıyla da uygulamaya son verildi. 

İnsan düşünmeden edemiyor. Birileri bunun yanlış olduğunu görmese, yanlışı birilerine haber vermese, Eğitim Sen bu yanlışa tepki göstermese ve gösterilen tepki ülke genelinde duyulmasa neler olurdu? Laikliği ortadan kaldırmaya yönelik bu tutum, referandum bahanesiyle öğrenci ve velilere sunulurken hangi amaçla hareket edildi? Okul idaresi bunun yanlış olduğunu bilmiyorsa büyük sorun. Yanlış olduğunu bile bile karma eğitime son veriyorsa daha büyük bir sorundur.

Okul idaresi olabilecek en büyük yaptırımla karşılaşmalıdır ki benzer amaçlara sahip gerici idarecilere ibret olacak bir sonuç elde edilsin. Yoksa saydığımız örüntüdeki şikayetçilerden biri bile olmasa bu durumdan kimsenin haberi olmayacak, lisedeki gençler laikliğin varlığından bîhaber kalacak.

Laiklik, çok bilinen anekdottaki “sarı inek” gibidir. Bir kere vazgeçer, olmasa da olur dersek geri dönülmez bir yola gireriz.