Derste eril şiddet dilini anlatırken 6 yaşındaki kızını evlendiren Yusuf Ziya Gümüşel’e de değinen Uğur Kutay hakkında Diyanet de suç duyurusunda bulundu.

Duvar Gazetesi’nin haberine göre Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyeni Uğur Kutay, 5 Aralık’ta Senaryo Yazımı dersinde eril şiddet diline ilişkin bir konuyu anlattı. Kutay; kadının toplumda nasıl bastırıldığını, Yunan ve Roma mitolojisindeki ailelerin ilişkilerini, tek tanrılı dinlerindeki ilişkilerin nasıl geliştiğini örneklerle izah etti. Kutay, Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kız çocuğunu 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirmesinin kültürel altyapısını ve temellerini anlattı. Kutay’ın 5 Aralık’ta dersi anlatmasından iki gün sonra iki öğrenci Kutay’ın derste, “Hz. Muhammed sekiz yaşındaki çocuğa sulanan bir sübyancıydı.” dediğini iddia ederek rektörlüğe şikayet etti. Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü de Kutay hakkında jet hızıyla soruşturma başlattı. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığından da konu hakkında Kutay’a suç duyurusu haberi geldi. Aynı gün cuma namazı için Davutpaşa Kampüsü içindeki camide İhsan Şenocak önderliğinde toplanan kalabalık, tıpkı Madımak Olayları’na benzer tarzda söylemlerde bulunup gövde gösteri yaptı.

Uğur Kutay konuyla ilgili şunları söyledi : “Senaryo Yazımı dersinde, eril şiddet dili ile ilgili bir konu işliyorduk. Kadın toplumda nasıl bastırılmıştır, Yunan ve Roma mitolojisindeki ailelerin ilişkileri, tek tanrı dinlerindeki ilişkiler nasıl geliştiğini anlattım. Derste Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kız çocuğunu 29 yaşındaki bir adama vermesini İslam’ı referans vererek gerçekleştiriyor olmasının önemli olduğunu söyledim. Sözlerin yarısını oradan alıp yarısını buradan alıp kendi kafalarında yeni bir anlam ürettiler. İki kızcağız bir dilekçe verdi. O dilekçe rektörlükten sızdırıldı. O dilekçenin içeriği doğru mudur, yanlış mıdır, kimse umursamadı.

Bu olaydan da anlaşılacağı üzere Türkiye’deki üniversitelerde özgür bilim yapılamamaktadır. Tabii ki küçük yaştaki evliliklerin toplumsal sebepleri vardır. Doğu Anadolu’da çocuk gelinlerin olduğunu toplumdaki herkes bilmekte. Yakın zamanda gazetelerde “Suriye çocuk gelinleri” adlı haberler de gördük. Çok istiyorlarsa Anadolu toplumundaki bu yaygın olayları açıklayan akademisyenleri hedef hâline getirmek yerine, yaşanan çocuk evliliklerinin tarihsel kökenlerini halkın dikkate aldığı (!) Ali Erbaş  ve İhsan Şenocak’ a açıklatalım. Uğur Kutay’dan farklı ne söyleyecekler, görelim.