BBC News Türkçe’nin haberine göre Endonezya’da evlilik dışı ilişki yasaklandı.

Endonezya Parlamentosu evlilik dışı seksi bir yıla kadar hapisle cezalandıran ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan kanunu onayladı. Kanun kapsamında cumhurbaşkanına hakaret ve devlet ideolojisine aykırı konuşmak da suç kapsamına girecek. 

Yeni Ceza Kanunu, Endonezyalıların yanı sıra ülkedeki yabancıları ya da evli olmadan beraber yaşayanları da kapsayacak.Kanun kapsamında zina da yasaklanacak.Halihazırda dine hakaret Endonezya’da suçken bu kanunla birini dinden çıkmaya ikna etmek de yasak olacak.

Yasa teklifini protestolarla karşılayan Endonezyalılar için zaman daralıyor. Zaten resmî dine dair bir kanunları olmamasına rağmen fiilî olarak ateizmin yasaklandığı ülkede, tüm farklılıklar tehlike altında. 

2021’deki bir olayda, cinsel ilişkiye giren iki erkek komşuları tarafından polise şikayet edilmiş, 77’şer kırbaç darbesiyle cezalandırılmıştı. Aynı gün bir kadın ve bir erkeğe de birbirlerine izin verilenden daha yakın bulundukları için 20 kırbaç cezasına çarptırılmış, iki erkek de sarhoş oldukları için 40’ar kırbaçla cezalandırılmıştı.

Şeriat, gericilik veya baskıcı İslam kimliği konu edildiğinde akla hemen İran, Afganistan gibi ülkeler gelmekte. İnsan hakları ihlâllerine dair örnekler hep bu ülkelerden veriliyor. Fakat Endonezya yıllardır çağ dışı dinî dogmalarla yönetilmekte ve belli ki orada yaşanan zulümler gözden kaçırılıyor. 

Baskının coğrafyası yoktur. İslâm’ın hüküm sürdüğü Orta Doğu’da da Hristiyan dogmalarına boyun eğmek zorunda bırakılan Afrika ve Amerika kabilelerinde de halkın kast sistemi adı altında yoksulluğa mahkum edildiği Hindistan’da da baskının kaynağı aynı: din.

Tüm dünyanın bu gerici tahakkümden kurtulması içinse tek yol, dinî dogmalardan uzaklaşmış, sorgulayan zihinleri çoğaltmak.