Karar gazetesine göre İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ‘başörtüsünü düzgün takmadığı için’ ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan protestolarda 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hacızade, 11 haftadır devam eden protestolarla ilgili olarak “Elimde son veriler yok fakat 300’den fazla kişi şehit oldu ve öldü.” dedi. BBC Türkçede yer alan habere göre Hacızade’nin ‘şehit’ sözcüğüyle güvenlik güçlerini, ‘öldü’ sözcüğüyle de protestocuları kastettiği düşünülüyor. 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül 2022’de yaşamını yitirmesi sonucu başlayan protestolarda Norveç kaynaklı ‘İran İnsan Hakları Merkezi’ adlı grup, protestolarda şimdiye kadar 60’ı çocuk 29’u kadın 448 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Şeriatla yönetilen İran’da gerçek adaletin olmadığını görebiliyoruz. Şeriat; devlete karşı protesto hakkı, laiklik, özgürlük, eşitliği içermediğinden modern çağın gereksinimlerini karşılamıyor. Evrensel hukuk normları yerine herhangi bir dini temel alınca da başını örtmeyen kadınlara sopa atmak, protesto hakkını kullanan insanları katletmek normalleşebiliyor. Kendi hayatında kendi kararlarını geçerli kılma çabasının sonuçları ağır oluyor. İslami hükümlerle yola çıkınca da namaz kılmayan çocukları, başını açmak isteyen kadınları, dindar olmayan insanları vatandaş değil de “zaten ölü” sayıyorlar.

Oysa bilinmeli ki İran’da asıl öldürülmeye çalışılan özgürlükler, uğrunda her şeyi göze alan insanların mücadelesi ile ölümsüzleşmektedir.

https://www.karar.com/dunya-haberleri/iranda-rejim-karsiti-eylemlerde-olenlerin-sayisi-belli-oldu-1708835