Rus resmi haber ajansı Sputnik Türkiye, Afganistan’daki İslam Emirliği adında tanınmayan yönetimin yargıçlarına verdiği emri haberleştirdi. ABD müdahalesi öncesinde 1996 ile 2001 yılları arasında yönetimde olan Taliban’ın günümüz insan haklarını ihlâl edecek denli radikal ceza uygulamaları daha önce de basında kendine yer bulmuştu. Yönetimi ele geçirdiği 2021 yılı ortasından sonra bu kez benzer yöntemlere başvurmayacağını açıklamış olan tanınmayan rejim sözünde durmadı.

Kadınların pek çok kazanımının ortadan kalktığı, en son sokağa çıkmalarının da yasaklandığı Taliban yönetimindeki Afganistan’da yönetim ülkedeli görevli yargıçlara şeri hukukun tümüle uygulanması yönünde emir verdiği, buna halka açık şekilde idam, recm ve uzuv kesmeyle kırbaçlama cezalarının da dahil olduğu aktarıldı. İlgili emri, ruhani lider Heybetullah Ahundzade’nin verdiğini Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid “Hırsızlar, adam kaçıranlar ve isyancıların davalarına bakan yargıçlarla buluşmasında uyulması zorunlu bu emri verdi.” şeklinde aktardı ardından ruhani liderden alıntıladığı metni “Şeriatın tüm sınırlama ve misilleme şartlarını karşılayan davalarda sınırlama ve misilleme yapmakla yükümlüsünüz, çünkü bu, şeriatın emridir ve gereğini yapmak farzdır.” tweetledi.

Haberde şeriat hukuku konusunda otorite sayılan Kaliforniya Üniversitesinden Profesör Abou El Fadl’ın konuyla alakalı yorumu “Taliban’ın şeriata kimsenin gözardı edemeyeceği özel bir yaklaşımı var. Tanımlarına uymayan herkes muhtemelen idam edilebilir.” şeklinde oldu. BM Genel Sektereteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada “Fiili otorite olarak yönetimi devraldıklarında, Afganistan’da mevcut insan hakları taahhütlerini yerine getirmeyi vaat etmişlerdi, hala sözlerini tutmalarını bekliyoruz. Taahhütlerini yerine getirmiyorlar. Bu konuda onlara baskı yapmaya devam edeceğiz. İdam cezasının her türlüsüne karşıyız.” ifadelerini kullandı.

Bu gelişmeleri büyük rahatsızlıkla karşılıyor, Afganistan’daki hukuksuz rejimi tanımıyoruz. Uluslararası sözleşmelerle üzerinde uzlaşıya varılmış insan haklarının ve beden bütünlüğünün ihlâline yönelik ilgili İslami cezalandırma uygulamalarını lanetliyoruz. Laik ve özgür Afganistan hayalini taşıyan Afganlarla dayanışma içindeyiz.