Evrensel’in haberine göre, Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alınıp darbedilen ve hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini, 16 Eylül’de yaşamını yitirdi. Bunun üzerine İslam Cumhuriyeti yönetimine karşı başlayan şiddetli protestolar yaklaşık iki aydır devam ediyor. Çok sayıda kişinin rejim güçleri tarafından öldürüldüğü eylemlerde yaklaşık 15 bin kişi gözaltına alındı.

İran Meclisi tarafından yayınlanan, “gösterilerde ateşli ve ya ateşsiz silahlarla insanların canına kast eden ve ölümlerine neden olan kişiler hakkında idam cezasının uygulanmasını öneren”  bildiride ağır cezalar verilmesi istenmişti.

Tahran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesi sonrası başlayan protestolara katılan ve “isyan çıkarmakla” suçlanan çok sayıda kişinin yargılanması sürerken, Tahran Devrim Mahkemesi 1 kişiye daha idam cezası verdi. Bu kararla, Mahsa Amini protestolarına katıldıkları gerekçesiyle idam cezası verilen kişi sayısı 2’ye yükseldi. Meclis tarafından 15 bin kişiye idam cezası verildiği haberlerine ise Doğruluk Payı noktayı koydu, haberler gerçeği yansıtmıyor.İran’daki İslamcı hükümetin saldırıları laikliğin, bilimsel aklın ve halkların mücadelelerinin ürünü olan tüm insanlık değerlerini önüne katıp sürüklemeye devam ediyor. Bu insanlık suçlarını işleyenlerin meşruiyetlerini dayandırdıklarını iddia ettikleri şeyse altıncı yüzyıldan kalma hikâyeler. Başta ülkemiz olmak üzere, bu coğrafyadaki ve dünyadaki halkların kaderi bu gericiliğe mahkum olmak değildir! Türkiye’de hepimiz daha yüksek sesle bu suçları işaret ederek Ateizm Denreği çatısı altında mücadele edebilir ve karanlık tarihe gömülene değin İran halkıyla dayanışma içinde olabiliriz. İran halkı gibi mücadele etmek zorunda kalmamak üzere tüm okurlarımızı Ateizm Derneği’nde görev almaya davet ediyoruz!