Birgün’ün haberine göre Taliban, hafta başında park ve bahçe yönetimlerine gönderilen mesajda kadınların başkent Kabil’de park ve bahçe gibi kamuya açık alanlara girişini yasakladı. Daha önce park ve bahçelere kadınlar ve erkekler farklı zamanlarda giriyordu fakat artık Taliban yönetimi buna da izin vermiyor. Erdemi Teşvik ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı adı verilen bir bakanlık da kuran diğer ülkelerce tanınmayan Taliban yönetimi, şeriat kanunlarını temel alarak kadınların tek başına şehir dışına çıkmasını dahi yasakladı.

Afgan halkı, Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi sonraısnda hızla idareyi ele geçiren Taliban yönetiminin İslami baskılarına boyun eğmek zorunda kalıyor. Çağdaş bir devlet mekanizması oluşturup işletmekten, demokrasi ve insan haklarından uzak olan Taliban yönetimiyle ülke gittikçe daha da yaşanmaz bir yere dönüşüyor. Bu durum en çok da kadınları rahatsız ediyor çünkü kadınlar çalışma hayatından “Yerinize erkek bir akrabanızı önerin, işten çıkın.” şeklindeki telefonlarla uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Kadın çalışanların maaşları da Taliban yönetimiyle beraber çalışmamalarını teşvik etmek üzere yarı yarıya düşürülmüştü.

Kadının özgür olmadığı, dinlerin etkisinin sınırlandırılmadığı ve demokrasinin yerleşmediği bir toplumun asla gelişemeyeceği, Orta Çağ zihniyetine saplanıp kalacağını Taliban yönetimindeki Afganistan’da gördük. Bu acının en somut örneğine dönüşen Afganistan’ı dünya şimdilik sadece izliyor. Lakin hepimiz biliyoruz ki dünyanın neresinde olursa olsun gericilik, şiddet ve acı yalnızca düştüğü yeri yakmıyor.