Geçtiğimiz aylarda İran’da İslami hukukun ve yönetimin dayatmalarından bıkan halk özgürlük ve laiklik talebiyle protestolara başlamıştı. Protestoların ateşini Mahsa Amini adlı genç kadının türban takmaması sebebiyle öldürülmesi ateşlemişti. Protestolar devam ederken İslam rejiminin halka karşı güvenlik güçlerini sert biçimde kullanması dikkat çekiyor.

Şu ana kadar ölü sayısı 133’e ulaşmış durumda. İran resmi kaynaklarıysa bu sayının 41’le sınırlı olduğunu iddia ediyor. Bianet’in haberine göre Halkın demokratik taleplerine bir şarkıyla destek veren İranlı rap sanatçısı engizisyon mahkemelerini andıracak biçimde “Allah’a isyan etmek” suçundan idama mahkûm edildi. Mahkemenin kararı yalnızca on dakikada vermiş olması tepkilere neden olurken bir çırpıda verilen bu karar İran’daki durumun vahametini ortaya koydu.

Tüm bu can sıkan gelişmeler yaşanmaya devam ederken laiklik ve özgürlük için sokakları dolduran, İslam rejimine başkaldıran İran halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu duyuruyoruz. Umuyoruz ki İran halkı uğruna mücadele ettiği laik ve çağdaş İran’a kavuşacak ve İslam rejimi tarihin tozlu sayfalarında yerini utançla alacak.