BirGün’ün haberine göre, Diyanet’in 2022 yılında 62 milyon TL olan Dinî Yayınlar Genel Müdürlüğü ödeneğinin 2023 yılında 439,8 milyon TL’ye fırlayacağı iddia edildi. Bilindiği üzere Diyanet İşlerinin bütçesi birçok bakanlıktan daha fazla ve gittikçe arttırılıyor. Diyanet, halktan aldığı vergilere karşın yine halka “Elinizdekiyle yetinin.” gibi telkinlerde bulunurken aynı Diyanet yetinmeyip her yıl daha çok bütçe istiyor. 

Halkı ise meslek edinme için imam hatip liselerine yönlendiriyor. Din kültürü öğretmeni ve imam atamaları kolaylaştırılarak kamuda dinsel mesleklerin ağırlığı orantısız biçimde artırılıyor. Tüm bu gizil dayatmalara karşın anketler ateizmin, deizmin, agnostisizmin yaygınlaştığına işaret ediyor. Bu toplumsal değişim karşısında Diyanet, iktidarın dinselleştirme ajandasının başat aktörü olarak davranmaya devam ediyor. 

Bu görevle de yetinmeyen kurum özenle seçilmiş konularıyla o hafta iktidar partisinin öne çıkardığı konuları cuma hutbelerinde dilllendirerek dinin siyasallaşmasına da hizmet ediyor. Halkın asıl sorunları olan yoksulluk, rüşvet ve yolsuzluk, kadın cinayetleri, temel insan haklarının gaspı gibi konulara değinmeyip fakir olmanın faziletlerinden bahsediyor. Sonuç olarak Diyanet, sefaleti ortadan kaldıracak bir düzen istemek varken fakirliği yüceltip halkın vergilerinin tadını çıkarmakta beis görmüyor.