Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Polonya’da 10 yıl önce ‘dine hakaret’ten ceza alan pop yıldızı Doda’nın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Gerçek adı Dorota Rabczewska olan Doda, 2009’daki söyleşisinde “bir güce inandığını fakat dinozorları İncil’den daha ikna edici bulduğunu” söylemiş ve “Çok fazla şarap ve esrar içen kişiler tarafından yazılmış bir şeye inanmak zor.” demişti. Şarkıcı 2009 yılında söylediği bu sözler üzerine Polonya’da açılan davayı 2012’de kaybetmiş ve 5 bin zloti (yaklaşık 20 bin TL) cezaya çarptırılmıştı. AİHM ise Polonya’nın şarkıcıya tazminat olarak 10 bin euro (yaklaşık 183 bin TL) ödemesini kararlaştırdı.

AİHM, Doda’nın sözlerinin “bazı kişiler için şok edici olabileceğini ancak şiddete veya nefrete yol açmadığını bu yüzden de ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Dünyanın neredeyse her yerinde, semavi olsun olmasın her türden masal ‘din’ diye kurumsallaştı. Bu dinlerin tanrıları da iddia edildiği kadar güçlü olmadığından olsa gerek, çok alıngan hepsi. Hükûmetlerin de bu duruma kol kanat germesiyle bizimki gibi bazı ülkelerde bu hurafelere inanmayan, onları eleştiren herkesi cezalandırmak veya ülkeden kovmak hatta güçleri yetiyorsa öldürmek derdindeler. Nitekim 2022 yılında, saçını İslami usullere göre örtmedi diye kadınlar öldürülüyor hâlâ! Din, içeriği ne olursa olsun insanlığın en büyük akıl tutulmasıdır!