Sosyal medyada yayılan bir videoda, adı bilinmeyen bir imamın kadın düşmanı açıklamaları ülke gündeminde kendine yer buldu. İslam’ın bu yorumunda, kadınlara bu kez de üniversiteye gitmek haram kılındı. Cumhuriyet’in haberleştirdiği videoda, 21. yüzyılda yaşadığımızı unutup 15. yüzyıldan örnek verme gereği duyan imam “Kadınların, hanımların pantolon giymesi haramdır. Hanımın ne işi var üniversitede. Doğru söylüyor ne işi var, otursun evinde. İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Muhammed Han’ın anası hiçbir üniversite bitirmedi. ODTÜ, Bilkent, Harvard, bunların hiçbir tanesini bitirmedi. Ama o ana bir kere Fatih’ini 7 yaşında bir hocaya teslim etti. Orada da terbiye aldı.” açıklamasında bulundu.

 İlahiyatçı Cemil Kılıç, Twitter hesabından yaptığı konuyla alakalı açıklamada “Fatih’in annesi üniversite mi okudu, kadın evinde otursun, diyen hoca eşini hastaneye götürdüğünde kadın doktor arayan hoca… Yobazlık aynı zamanda salaklıktır.” ifadelerini kullandı.

Kadınları ev yaşamına hapsetmek, onları sadece anneliğe mahkum edip kadının özgürleşebileceği her imkânı elinden almak İslamcı düşün dünyasında sık rastlanan bir şey. Ne var ki son yıllarda gittikçe muhafazakârlaşan siyasal iktidar ve onun payandası hâline gelmiş olan İslamcı çevreler; 1990’ların sonunda, örtünen kadınlar ve onların toplumsal hayata dahil olmasına dair her kesimle dayanışma içine girmişken 30 yıl sonra bugün, tüm kazanımları onların elinden çekip alma derdinde görünüyor.