Antalya Ticaret Sanayi Odası Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin kaldıkları Karatay Anadolu Lisesi yurdu başka bir kamu kurumuna devredilince yurt sakini öğrenciler, barınma kriziyle karşı karşıya kaldı. Bu gelişmenin peşi sıra, 2022-2023 eğitim öğretim yılı için Prof. Dr. Raşit Küçük Anadolu İmam Hatip Lisesi yurduna yönlendirilen bu öğrencilerin velileri kayıt sırasında ilgili yetkililerin, öğrencilerin namaz kılmaları ve düzenlenecek sohbetlere katılmaları karşılığında onlardan herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini söylemesiyle karşı karşıya kaldı.

BirGün gazetesi durumu haberleştirirken konuyla alakalı sert eleştirilerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aydın Özer’in açıklamasına yer verdi: “Öğrenci ve ailelerinin istediği tek şey güvenli bir barınma ancak görüldüğü kadarıyla bunu sağlaması gerekenler sorumluluklarını yerine getirmiyor. Çocukların hayatlarını kökten etkileyecek, hatta hayati tehlike yaratacak uygulamalarda bulunanların yaptıklarının ortaya çıkarılması ve gereken cezai işlemin uygulanması şarttır. Şunun artık anlaşılması gerek; çocuklarımıza ve gençlerimize kendi dünya görüşlerini dayatmaya çalışan zihniyet bugüne kadar bunu başaramadı bundan sonra da başaramayacak. Çocuklarımız ve gençlerimiz adil, demokratik ve özgür bir yaşamı ve ülkeyi hak ediyor.

Eğitimle alakalı konuları gündemine taşıyan Mektepli Gazete ise velilerin “Öğrencilerimiz güzel sanatlar lisesinde okuyor, kendilerini en sağlıklı şekilde ifade edebilmek ve sanat alanındaki yetenek ve ilgilerini geliştirmek üzere güzel sanatlar lisesini tercih ettiler.” şeklindeki tepkisine yer verirken yaşanan gelişmenin yaşam tarzına müdahale anlamına geldiğine dikkat çekti.

Anayasal bir hak olan ve bunu sosyal devletin sağlamak zorunda olduğu barınma hakkının, namaz kılma ve dinî sohbete katılma şartına bağlanmasını utanç verici buluyoruz. Antalya Ticaret Sanayi Odası Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri dahil kimsenin barınma hakkından edilmediği bir Türkiye için çalışan insanlarla dayanışma içindeyiz. Barınmak haktır, hiçbir şarta bağlanamaz. Hele hele laik bir devlette, bir dinin şartına asla bağlanamaz.