Geçtiğimiz günlerde müftülere, onların tepkisine neden olan bir taleple gelen Diyanet tüm personelini AKP’nin başını çektiği Cumhur İttifakı için seferber etmek niyetinde. İl müftülerinin yılda iki kez toplantı yaptığı biliniyor fakat Haziran’da düzenlenen son toplantının üzerinden daha iki ay geçmemişken herhangi bir gündem olmaksızın ve acele biçimde yeni bir toplantı yapılacağı bildirildi. Toplantının dikkat çeken tarafı, DİB’in müftülerden hukuksuz talebi ve konuşulanlara ilişkin bir sızıntı olmasının bedeli olacağının bildirilmesi oldu.

Cumhuriyet’in haberine göre toplantıda müftülere “Seçime dokuz ay kaldı. Herkes sahaya insin, çalışma yapsın. Kazanırsak hep beraber kazanırız, kaybedersek hep beraber kaybederiz. Ev ev gezin.” denildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın da “Büyük kazanımlar elde ettik. Bu kazanımları önümüzdeki seçimde kaybetmemeliyiz.” dediği aktarıldı. Bu telkinlerin müftüler tarafından “Seçim için propaganda yapılması isteniyor.” şeklinde yorumlandığı ve söylenenlerin rahatsızlık yarattığı bildirildi.

Yine toplantıya katılan müftüleri rahatsız eden bir başka gelişmeyse Ali Erbaş’ın isteği üzerine iptal edilen ve 16 bin TL’ye varan maaş promosyonuydu. Erbaş, promosyonun 2 bin 880 TL olarak belirlendiği ilk ihalenin uygulanmasında ısrarcı olurken müftülerin yüksek promosyonun haram, düşüğün helal olarak değerlendirilmesinden rahatsızlık duyduğu aktarıldı.

Toplantının bir başka gündemi, radikal İslâm yorumu ve hakarete ulaşan açıklamalarıyla Halil Konakcı’ydı. Konakcı yaptığı çağ dışı açıklamalar ve hedef gösterdiği isimler nedeniyle geniş kitlelerin tepkisini çekmişti. Konakcı’nın seçim öncesi iktidara oy kaybettirdiği ve bu nedenle susturulmasının müftülerden istendiği iddia edildi.