Enflasyon nedeniyle refahları günden güne azalan 14 milyon emeklinin dört gözle takip ettiği bankaların emeklilere promosyonu haberleri gündemi meşgul ederken tuhaf bir fetva geldi. 7 bin 500 Lira’ya varan promosyonlara dair Din İşleri Yüksek Kurulu’nun “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna yanıtı olumsuz oldu. “[P]romosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir. Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.” biçimindeki yanıt kimilerine Diyanet’in emeklilerin en son %176’ya ulaşan enflasyon karşısında eriyen gelirinden haberi yok mu, dedirtti.

Türkiye Emekliler Deneği Ankara Şube Başkanı Fahri Iravul T24’e verdiği demeçte ihtiyaç sahibi olanların asıl emekliler olduğunu dile getirdi ve ekledi: “[K]amu kurumlarındakiler de dahil Diyanet’ten emekli olanlar da alıyor. Bankalar, Diyanet’te çalışan memurlara da veriyor hem de yüklü miktarda veriyor. Kendileri niye o parayı kullanıyor? Madem öyle aldıkları parayı bir hayır kurumuna bağışlasınlar.” Iravul bankaların Amerikan Dolar’ı üzerinden verdiği faize dair DİB’in bir yorumda bulunmamasını mânidar bulduğunu ve 3 bin 500 Lira alan emeklilerin pek çoklarından daha yoksul olduğunun altını çizdi.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı çalışanların sendikası konumunda olan Türk Diyanet Vakıf-Sen DİB’in maaş ödemeleri için yaptığı ihaleyi kazanan katılım bankaları olan Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası personele üç yıllığına 2 bin 880 TL vereceğini açıklamıştı. Verilen promosyonları beğenmeyen sendika, 12 Nisan 2022’de yrütmeyi durdurma kararı için mahkemeye başvurduğunu ve geçtiğimiz Mayıs’ta mahkemenin işlemin iptaline karar verdiğini kendi internet sitesinde duyurmuştu. Bu konuda Diyanet’in kendi çalışanlarına ayrı, emeklilere ayrı bir muamele yaptığını gözler önüne seriyor, takdiri değerli okurlarımıza bırakıyoruz.