Pek çok yurttaşı “Şeriat geliyor!” paniğine sürükleyen gelişmelerin yaşandığı 2022 Türkiye’sinde, aklı başında her insanı afallatacak birçok olay basında yer bulmaya devam ediyor.

Kocaeli’nin Başiskele ilçesindeki bir kahve dükkânı, mekanın girişine “Burada açık giyinmek yasak.” uyarısını yazdı. Genç bir kadın, arkadaşlarıyla girdiği dükkânda sipariş vermesinin ardından bir çalışanın hadsiz uyarısıyla karşılaştı. Kafe çalışanı; genç kadının giydiği şorttan bazı müşterilerin rahatsız olduğunu, ailelerin bulunduğu kafede açık kıyafetler giyilmesinin uygun bulunmadığını söyleyerek kadının arkadaş grubuyla mekandan ayrılmasını istedi. Bunun ardından genç kadın, sosyal medya hesabında kafenin görüntüsünü eklediği “Şort giydiğim için kafeden kovuldum. Merhaba, bugün arkadaşlarımla kafede otururken kafenin çalışanı kapalı arkadaşımı yanına çağırıp burada açık giyinilmediğini ve ailelerin bundan rahatsız olduğunu söyledi. Arkadaşıma para teklif edip kafeden gitmemizi istedi.” paylaşımını yayınladı. Sosyal medyada büyük tepki yaratan olayın ardından kafenin işletmecileri, olaydan habersiz olduklarını iddia edip özür dilerken ilgili personelin de işten çıkarıldığını duyurdu.

Öte yandan yukarıda belirttiğimiz kaygıyı perçinleyecek bir başka ‘tuhaf’ gelişme de İstanbul Arnavutköy’de yaşandı. Arnavutköy Taşoluk Yeşil Cami Kuran Kursundaki icazet töreni için yüzlerce hafız sokaklarda yürütüldü. AKP’ye yakınlığıyla bilinen İsmailağa tarikatı bünyesindeki gerici yapılardan biri Müdafaa-i İslam Hareketi’nin yöneticilerinden Erdem Özveren, yürüyüşün görüntülerini “Şeriat yükleniyor.” notuyla paylaştı. İstanbul Müftülüğü, Twitter hesabından icazet törenine dair paylaşımda bulunurken törene Atatürk için söylediği “Zalim ve kâfir” sözleriyle hatırlanan Mustafa Demirkan’ın da katılması dikkat çekti.