Son günlerde pek çok gerici gelişmenin yaşandığı Eskişehir yine gündemde. Bu kez de Odunpazarı ilçesindeki Dede Korkut Parkı’nda yoga yapan kadınlar, bir vatandaşın CİMER’e şikayette bulunması gerekçesiyle engellendi. Yoga yasağına tepki gösteren 200 kadın basın açıklamasında bulundu. Kadınların taşıdığı kimi pankartlar ise dikkat çekti: “Matımı aldım, taytımı giydim, şimdi Vali düşünsün!”, “AKP, elini bedenimden çek!”, “Yaşasın kadın dayanışması”.

Açıklamayı yapan Buse Aydemir, her gün yeni bir yasağa uyandıklarını dile getirerek tepki gösterdi. Aydemir, özgürlükleri kısıtlamaya yönelik siyasi yasaklar ve ataerkil söylemleri “Ne giyeceğimize, kaç çocuk doğuracağımıza kadar karar verebileceklerini zanneden ataerkil zihniyet şimdi de nerede yoga yapıp yapacağımıza karışıyor. Daha önce de söyledik şimdi de söylüyoruz: Dilinizi de elinizi de bedenlerimizden çekin, kirli politikalarınızı bizim bedenlerimiz üzerinden sürdüremezsiniz. Çağ dışı hiçbir yasağı kabul etmiyoruz.” sözleriyle eleştirdi.

Yasak, sosyal medyada birçok yurttaş tarafından da sert tepkiyle karşılandı. Benzer bir eylem İzmir’de de yapıldı. Alsancak’taki Gündoğdu Meydanı matlarla kaplandı, Mor Dayanışma ve Kampüs Cadıları üyesi kadınlar yoga yaparak yasağa tepkilerini gösterdi. Bir haber ajansına açıklama yapan Deniz Uslu, yoga yasağı olarak gündeme gelen olaya dair düşüncelerini şöyle aktardı: “Bundan sonra da kadınlar olarak bedenimize, emeğimize, hayatımıza yönelik bütün saldırılara karşı örgütlenmekten, örgütlü mücadeleden geri durmayacağız. Bir arada olduğumuz müddetçe anca bu saldırıların karşısında olabileceğimizi ve istediğimiz hayatı kurabileceğimizi inanıyoruz.